latinica  ћирилица
28/07/2016 |  10:17 ⇒ 12:39 | Autor: TANЈUG

Vukičević: Izložba "Kontemporari tisoris" predstavlja prošlost i sadašnjost Srpske

Viši kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Žana Vukičević izjavila je da izložba "Kontemporari tisoris", koja će večeras biti otvorena u beogradskoj galeriji "Podrum" objedinjuje savremenu umjetnost Srpske kroz umjetnički izraz deset umjetnika.
Žana Vukičević - Foto: Screenshot/YouTube
Žana VukičevićFoto: Screenshot/YouTube

"Riječ je o više generacija umjetnika i shodno tome mogu se svrstati u tri cjeline. Prva grupa se bavi odnosom prema našoj socijalističkoj prošlosti, drugu cjelinu predstavljaju radovi koji se bave ratnim i traumatičnim iskustvima devedesetih godina, dok treća linija predstavlja rad onih koji nisu zapamtili ni socijalizam, ni rat i koji grade svoj pristup", pojasnila je Vukičevićeva u izjavi za "Politiku".

Vukičevićeva, koja je i autor koncepta izložbe, istakla je da jedan od umjetnika - Nikola Kekerović planira da uradi crtež na licu mjesta u vidu "male invazije na taj prostor".

"Sve je počelo od toga što je on na `instagramu` dnevno plasirao svoje crteže kao provokativne komentare na neke aktuelne situacije i stekao je brojne pratioce", pojasnila je Vukičevićeva.

Osim Kekerovića, beogradskoj publici večeras će se u 20.00 časova svojim radovima predstaviti, između ostalih, Igor Bošnjak, Ninoslav Kovačević, Mladen Miljanović, Radenko Milak, Borjana Mrđa, Mila Panić, Saša Tatić i grupa "Tač.ka".