latinica  ћирилица
28/07/2016 |  12:14 ⇒ 12:55 | Autor: RTRS

Trebinje: Završen 59. Festival festivala (VIDEO)

Dodjelom zlatnih maski u Trebinju sinoć je završen 59. Festival festivala.
Trebinje - festival - Foto: RTRS
Trebinje - festivalFoto: RTRS

Ovogodišnju smotru najboljih amaterskih pozorišta iz regiona obilježila je predstava "Ad infinitum" Slovačkog pozorišta iz Stare Pazove, koja je po mišljenju stručnog žirija najbolje ostavrenje Festivala. 

Koreodrama o čovjeku od postanja do modernog doba tematski je nastavak ostavrenja "Vavilon" za koju je pozorište iz Pazove dobilo Zaltnu masku 2013. godine. Osim za najbolju predstavu u cjelini, Pazovčani su dobili Zlatne maske za scenografiju, kostimografiju i muziku.

Po ocjeni žirija publike najbolja predstava je "Vođa" u izvođenju pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja. Reditelj Bojan Јovanović i od stručnog žirija je dobio Zlatnu masku za najbolje rediteljsko sstvarenje Festivala. 

- Iako predstava nije postvljana za Festivale, nego za škole, da se djeci približi lektira, presrećni smo što je ovako prihvaćena - rekao je Bojan Јovanović, reditelj ove nagrađene predstave.

Zlatnu masku za najboljeg glumca Festivla dobio je Faik Salihbegović iz Visokog za ulogu bega Pintorovića u predstavi H"asanaginica". Najbolja glumica je Ena Јagec iz Čakovca, koja se odlično predstavila u ulozi Vere u predstavi "ZOO".

Ovogodišnji Festival okupio je najbolja amaterska pozorššta iz BiH, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije. Osim takmičarskog dijela programa, tokom sedam festivalskih dana, priređen je raznosvrtan prateći program.