latinica  ћирилица
28/07/2016 |  14:24 ⇒ 14:53 | Autor: RTRS

Vlada Srpske-Prihvaćena saradnja sa Kineskim geološkim zavodom

Vlada Republike Srpske prihvatila je na današnjoj sjednici informaciju o uspostavljanju saradnje između Republičkog zavoda za geološka istraživanja i Kineskog geološkog zavoda, Ministarstva zemljišta i resursa Kine.
Sjednica Vlade RS -
Sjednica Vlade RS

Zadužen je direktor Zavoda za geološka istraživanja Republike Srpske da potpiše memorandum o saradnji sa kineskim zavodom, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Na sjednici je donesena odluka o načinu i postupku finansiranja projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj u 2016/2017. godini.

Sredstva za direktnu podršku realizaciji prioriteta utvrđenih strategijama razvoja jedinica lokalne samouprave obezbjeđuju se u okviru uspostavljenog finansijskog mehanizma i iznose 800.000 KM.

Po 400.000 KM obezbijediće Vlada Republike Srpske iz budžeta za ovu godinu i EU, putem Razvojnog programa UN, a dio sredstava biće iskorišten za pokriće operativnih troškova Investiciono-razvojne banke Srpske.

Sredstva su bespovratna i korisnicima se dodjeljuju u skladu sa kriterijumima utvrđenim ovom odlukom, a korisnici sredstava finansijskog mehanizma mogu biti jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća ili javne ustanove čiji osnivač je jedinica lokalne samouprave.

Vlada je usvojila i uredbu o izmjenama Uredbe o uslovima za otvaranje deviznog računa u inostranstvu zbog potrebe liberalizacije postupka prilikom otvaranja namjenskih računa za kupoprodaju hartija od vrijednosti u inostranstvu za institucionalne investitore.

Ova liberalizacija se ogleda u ukidanju obaveze pribavljanja prethodne saglasnosti Ministarstva finansija za otvaranje deviznog računa u inostranstvu za ove namjene.

PRIHVAĆENA INFORMACIЈA O ЈAČANjU KAPACITETA U SEKTORU VODA

Vlada Republike Srpske prihvatila je informaciju o projektu "Јačanje kapaciteta u sektoru voda". Rezultati koji su dobijeni realizacijom projektnih aktivnosti poslužiće institucijama Republike Srpske iz sektora voda kao dobra osnova za izvršavanje zakonima predviđenih obaveza, kao i obaveza proisteklih iz međunarodnih ugovora.

Iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću saopšteno je da se to, prije svega, odnosi na pripremu Plana upravljanja oblasnim riječnim slivom Save u Republici Srpskoj u 2016. godini i njegovo usvajanje, kao i pripremu podzakonskih akata kojima će se vršiti transpozicija pravne tekovine EU u domaće zakonodavstvo.

Vlada Republike Srpske upoznala se o aktivnostima Društva za upravljanje PREF-om, u vezi sa osnivanjem Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom.

Društvo za upravljanje PREF-om informisalo je Vladu Republike Srpske o potpisivanju Mandatnog pisma i Liste uslova sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj /EBRD/ i Skupnom pokojninskom družbom iz Ljubljane koji zajedno sa Društvom za upravljanjem PREF-om osnivaju novo Društvo.

Do kraja godine očekuje se završetak svih procedura i početak rada Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom, navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske upoznala se i usvojila informaciju o predloženom tekstu Prednacrta Zakona o Zemaljskom muzeju BiH, te zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske da ovu informaciju dostave svim predstavnicima Republike u zajedničkim organima BiH, da bi se ispoštavala ustavna nadležnost u oblasti kulture.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o proglašenju Park-šume "Slatina", čime se proglašava zaštićenim šumski kompleks u neposrednoj blizini Banje Slatine, kao park-šuma, zaštićeno područje sa održivim korišćenjem prirodnih resursa.

Osnovni cilj zaštite kompleksa Park-šuma "Slatina" je stavljanje u funkciju korišćenja u sportsko-rekracione i turističke svrhe uz maksimalno očuvanje prirodnih i stvorenih vrijednosti, čime će se unaprijediti kvalitet života i turistička ponuda naselja.

IZMЈENA ODLUKE O KOEFICIЈENTIMA NAKNADA ZA OPTEREĆIVANjE ŽIVOTNE SREDINE

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o izmjeni i dopuni odluke o koeficijentima za obračun naknade za opterećivanje životne sredine ambalažnim otpadom i ciljevima upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom za prošlu i ovu godinu. 

Razlozi za donošenje te odluke sadržani su u potrebi da se detaljno regulišu slučajevi kada se ne primjenjuju koeficijenti za obračun predmetne naknade, i to kada su u pitanju male količine ambalaže odnosno ambalažnog materijala, kao i kada se radi o ambalaži u koju se pakuje proizvod, a koja nakon upotrebe postaje ambalažni otpad.

Osim toga, vrši se povećanje koeficijenta evidentirajuće naknade za ovu godinu po kilogramu ambalaže, tako da se umjesto ranijeg iznosa u visini od 0,002 KM uvodi nova vrijednost koeficijenta u visini od 0,02 KM.

Vlada je i prihvatila Analizu uticaja aktivnosti Investiciono-razvojne banke Srpske na privrednu strukturu Republike sa stanjem na dan 31. decembra prošle godine.

Iz sredstava fondova kojim upravlja IRB do kraja prošle godine plasirano je ukupno 1,94 milijarde KM, i to 1,55 milijardi KM ili 80,2 odsto na kreditnoj osnovi, 383,6 miliona KM ili 19,7 odsto putem plasmana u hartije od vrijednosti emitenata sa područja Srpske, te 0,1 odsto na bespovratnoj osnovi putem Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj.