latinica  ћирилица
28/07/2016 |  16:23 ⇒ 17:39 | Autor: RTRS

Mogućnosti finansiranja daljinskog grijanja Banjaluke (VIDEO)

Odbornici Skupštine Grada Banjaluka, na posljednjem zasjedanju u ovom mandatu razmatrali su mogućnosti finansiranja daljinskog grijanja Banjaluke, kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj.
Banjaluka - Skupština grada - Foto: RTRS
Banjaluka - Skupština gradaFoto: RTRS

Kredit od 15 miliona evra, šansa je za revitalizaciju Toplane, ali treba ispuniti i uslove EBRD-a.

Kredit EBRD od 15 miliona evra, grad bio otplaćivao 15 godina sa kamatom od 1 odsto i trogodišnjim grejs periodom. U Toplani i Gradskoj upravi uvjereni su da će to Toplanu učiniti samoodrživom.

"Ušlo se u proces seriozne analize i stanja u Toplani i uslova pod kojim se ona može rehabilitovati. Za razliku od svih dosadašnjih pokušaja, ovo je potencijalno najznačajnija šansa i najbolja" rekao je Mićo Milovanović, direktor Toplane.

 Odbornici su, većinom, usvojili predloženu Informaciju o mogućnostima finansiranja daljinskog grijanja grada.

"Mi smo sada na pragu jedne dobre ponude koja nije mogla doći u vremenu koje je iza nas. Unazad 2, 3 godine kada smo počeli da radimo, ovaj model je bio jedan od modela koji smo prije 4 godine definisali kao moguć, ali niste imali partnere" izjavio je Slobodan Gavranović gradonačelnik Banjaluke.

Deset miliona evra bilo bi uloženo u nove kotlove, modernizaciju opreme, a dio za trajna obrtna sredstva. Preostalih pet miliona za oplatu emitovanih obveznica.

Opozicija traži Studiju ekonomske opravdanosti novog zaduženja.

-Moraće plaćati oni koji imaju vertikalne cijevi. Moraće se izjednačiti cijena po M2 sa kalorimetrima. Moraće se čak i korigovati cijena za fizička i pravna lica, kaže Zoran Talić.

Studija će biti presudna da Grad i dobije kredit, ali o tome će, na jesen, raspravljati odbornici novog saziva.