latinica  ћирилица
28/07/2016 |  16:26 | Autor: SRNA

Linta: Srbija ne smije da pristane na zahtjev Hrvatske

Srbija nikada ne smije da pristane na besmislen zahtjev Hrvatske o ukidanju načela univerzalne nadležnosti, čime bi sama sebe isključila iz kruga civilizovanih država, rekao je predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je ocijenio kao licemjernu izjavu ministra spoljnih poslova Hrvatske Mire Kovača da ta zemlja želi za Srbiju evropsku perspektivu, jer to automatski znači da će Srbija morati da ukine zakon o jurisdikciji za ratne zločine.

"Miro Kovač bezuspješno pokušava da uvjeri hrvatske veterane u to da svi oni koji su počinili brojne ratne zločine nad Srbima ili snose komandnu odgovornost neće odgovarati pred licem pravde", navedeno je u saopštenju.

Linta kaže kako je "jasno kao dan" da je Kovač dobio nalog od svoje partije da ponavlja svaki dan u hrvatskoj javnosti kako Srbija mora da ukine univerzalnu nadležnost, iako dobro zna da od toga neće biti ništa.

"Načelo univerzalne nadležnosti je civilizacijska tekovina koja omogućava savremenim državama da gone i kažnjavaju ratne zločince, bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost, kao i mjesto izvršenja krivičnog djela", rekao je Linta.

On je istakao da je neozbiljna izjava Kovača o tome da protestna nota Srbije zbog poništavanja presude nadbiskupu Alojziju Stepincu predstavlja jeftin napad i pokušaj destabilizacije Hrvatske.

Linta je naglasio da Kovač i mnogi njegovi istomišljenici slijepo slijede zločinačku politiku nekadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana, koji je jasno rekao da je Nezavisna Država Hrvatska /NDH/ istorijski izraz težnje hrvatskog naroda za svojom državom, a ne zločinačka tvorevina.

Tuđman je, podsjeća Linta, rehabilitovao ustaštvo u Hrvatskoj 1990. godine, a time i ratnog zločinca zagrebačkog nadbiskupa u NDH Alojzija Stepinca.

Linta je pozvao Kovača i druge hrvatske političare da prestanu da obmanjuju sopstveni narod izjavama da je Stepinac mučenik, kada brojne činjenice nedvosmisleno pokazuju da on snosi ogromnu odgovornost za počinjeni genocid nad Srbima, Јevrejima i Romima.