latinica  ћирилица
29/07/2016 |  17:25 | Autor: SRNA

Uvojen nacrt registra fiskalnih i parafiskalnih davanja

Vlada Republike Srpske usvojila je nacrt Registra fiskalnih i parafiskalnih davanja, koji je izradilo Ministarstvo finansija Republike Srpske uz pomoć projekta FAR Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Projekat je postavljen na portalu Vlade Republike Srpske, na stranici Ministarstva finansija, odakle pozivaju sve građane, poslovne i druge subjekte da uzmu učešće u kreiranju tačnog i detaljnog Registra fiskalnih i parafiskalnih davanja kako bi zajednički unaprijedili poslovanje, konkurentnost i privredni rast u Srpskoj.

"Nacrt predstavlja pregled svih javnih prihoda, a uključuje poreze, doprinose, naknade i takse i republičkog i lokalnog nivoa vlasti. Registar je rezultat istraživanja zakona, podzakonskih akata, evidencija o javnim prihodima kojima raspolaže resorno ministarstvo i Poreska uprava", saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Cilj Vlade Republike Srpske je, kako se navodi u saopštenju, da donošenjem Zakona o poreskom sistemu i Registra fiskalnih i parafiskalnih davanja identifikuje i analizira sve javne prihode u Srpskoj, te konačno izvrši reformu neporeskih davanja u Srpskoj.

Rezultat svih ovih aktivnosti, kako je najavljeno iz Ministarstva, biće racionalizacija neporeskih davanja i smanjenje finansijskih i administrativnih barijera u poslovanju u Srpskoj.

"Vlada je opredijeljena da identifikuje i prikaže u Registru sve javne prihode, te počne i na ovaj način provoditi politiku rasterećenja privrede i građana", navode iz Ministarstva.

Od svih korisnika Registra, građana, privrednih društava, preduzetnika, udruženja i fondacija zatraženo je da Ministarstvu finansija Republike Srpske dostave sva davanja koje plaćaju, a koja nisu obuhvaćena ovim registrom ili su pogrešno navedeni.

Nacrt Registra će biti na internet stranici Ministarstva finansija do 30. septembra ove godine.