latinica  ћирилица
29/07/2016 |  18:10 ⇒ 20:07 | Autor: SRNA

Reagovanja na izjave Izetbegovića u Novom Pazaru

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio da ukidanje mjera zabrane za ratnog zločinca Nasera Orića, optuženog za zločine nad Srbima na području Srebrenice, kao i izjava Bakira Izetbegovića kojom poredi Banjaluku i Novi Pazar, pokazuju da je politika bošnjačkih zvaničnika iz BiH usmjerena na destabilizaciju regiona i izazivanje sukoba sa Srbijom i srpskim narodom.
Srbija - Foto: AP
SrbijaFoto: AP

"Specijalni odnosi Srbije i Republike Srpske su garantovani Dejtonskim sporazumom. Zato je svako poređenje sa Novim Pazarom, ustvari, poziv na promenu ustavnog uređenja Srbije i grubo mešanje u naše unutrašnje poslove. Srbija to ne dozvoljava nikome, pa neće ni Izetbegoviću", istakao je Dačić u saopštenju.

Dačić navodi da je Republika Srpska međunarodno garantovani entitet, ravnopravan sa drugim entitetom, a srpski narod je u BiH međunarodno priznat kao ravnopravan i konstitutivni, zajedno sa druga dva.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je danas u Novom Pazaru da ne smatra da je posjeta ovom gradu zaobilaženje zvaničnog Beograda i uporedio svoju posjetu ovom gradu sa posjetama najviših državnih zvaničnika Srbije Banjaluci.

"Ne vidim ništa sporno u ovoj posjeti, jer smo svi svjedoci da predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić često posjećuju Banjaluku i Trebinje, pa mi to ne smatramo zaobilaženjem Sarajeva. Ovo je ista stvar", rekao je Izetbegović, koji je lider SDA BiH.

Ministar za rad Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je Bakir Izetbegović, poredeći Banjaluku i Novi Pazar napravio diplomatski skandal, ali i pokazao svoje prave političke i ljudske namjere prema Srbiji i Srbima da mu nije stalo do dobrosusjedskih odnosa.

Vulin smatra da je vrijeme da srpski premijer Aleksandar Vučić zauzme daleko čvršći stav kad je u pitanju odnos prema Izetbegoviću i prema svima koji smatraju da srpsku pažnju i brigu za mir i stabilnost u regionu mogu da tumače kao slabost i nešto što treba upotrijebiti protiv Srbije.

Vulin podsjeća da je Banjaluka glavni grad međunarodno priznatog entiteta nastalog kao posljedica Dejtonskog sporazuma, dok je Novi Pazar samo jedan od gradova u Srbiji koji nema ni međunarodno priznanje, niti predstavlja entitet, niti na bilo koji drugi način može da se izdvoji od bilo kog drugog grada u Srbiji.

"Izetbegović je još jednom pokazao kakve su mu prave namere prema Srbiji i Srbima i da mu nimalo nije stalo ni do dobrosusedskih odnosa, ni do mira u čitavom regionu", rekao je Vulin za Tanjug.

On je podsjetio da je na današnji dan 1990. godine otac Bakira Izetbegovića, Alija, došao u Novi Pazar, nazvao ga Sandžakom i održao govor u kome je tražio političku autonomiju za Sandžak u okviru Srbije.

"Stvari se ponavljaju ne slučajno. Oni koji su tih devedesetih godina smatrali da Srbiju treba podeliti, izgleda smatraju da to treba uraditi još jednom. Onda politička autonomija Sandžaka, a danas entitet Novi Pazar", rekao je Vulin.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je danas u Novom Pazaru da ne smatra da je posjeta ovom gradu zaobilaženje zvaničnog Beograda i uporedio svoju posjetu ovom gradu sa posjetama najviših državnih zvaničnika Srbije Banjaluci.

Član Predsjedništva Srpske napredne stranke /SNS/ Nebojša Stefanović ocijenio je skandaloznom izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je isto kada on dođe u Novi Pazar kao kada Aleksandar Vučić ode u Banjaluku ili Trebinje, te istakao da je takvim tvrdnjama Izetbegović najbrutalnije pogazio Ustav BiH i Ustav Srbije.

Stefanović je u saopštenju naveo da Izetbegović, istovremeno, pokušava da ukine pravo Republike Srpske, i to potpuno suprotno Ustavu BiH, i međunarodnom sporazumu kakav je Dejtonski sporazum.

Prema njegovim riječima, Izetbegović je, zapravo, negirao da postoji entitet Republike Srpske u BiH, koji ima svoja prava usklađena, kako sa Ustavom BiH, tako i sa Dejtonskim sporazumom.

"Ili je možda Bakir Izetbegović svojom izjavom želeo da nekim delovima Srbije da prava i status koji oni nemaju, ni po Ustavu, ni po međunarodnim zakonima, čime je na najgrublji način prekršio Ustav Srbije", naglasio je Stefanović.

Stefanović je ocijenio da je posebno skandalozno što se ovo dešava na 26. godišnjicu pokušaja Alije Izetbegovića, oca Bakira Izetbegovića, da svojim prisustvom osnivačkoj skupštini SDA Sandžaka faktički otpočne proces otcjepljenja tog dijela Srbije.

"Da ne govorim da je zlikovac Naser Orić jula 2008. godine oslobođen svih optužbi i gonjenja, iako postoje živi svedoci koji su svedočili o njegovim monstruoznim ubistvima srpskih žrtava", naveo je Stefanović, koji je i ministar unutrašnjih poslova Srbije.