latinica  ћирилица
29/07/2016 |  19:09 ⇒ 30/07/2016 | 13:13 | Autor: RTRS

Cvijanović - Vlada ne želi da učestvuje u međusobnim obračunima institucija BiH(VIDEO)

Iako je postalo jasno da je i Savjet ministara odustao od Mektićevog prijedloga formiranja Koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma, predsjedavajuća Kluba poslanika SDS u Predstavničkom domu paralementa BiH Aleksandra Pandurević danas brani Mektićev prijedlog. Tvrdi da nije sporan, a optužuje Vladu Srpske.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Premijerka Željka Cvijanović poručuje da Vlada ne želi da učestvuje u međusobnim obračunima institucija BiH, koje nastoje da jedni drugima otimaju nadležnosti. Uostalom, kaže, Vlada već učestvuje u borbi protiv terorizma.

Šefica poslaničkog kluba SDS u Predstavničkom domu konferenciju za novinare podredila je odbrani prijedloga stranačkog kolege ministra bezbjednosti Dragana Mektića. Ministar Mektić samo je htio da Udarnu grupu protiv terorizma preimenuje u Koordinaciono tijelo, i da Grupom rukovodi ministar bezbjednosti, a ne glavni tužilac.

Vlada Srpske nikoga ne favorizuje, već radi u okviru svojih nadležnosti, poručuje premijerka.

“G-đica Pandurević baš ništa ništa ne zna o radu Vlade. Vlada RS nema potrebu nikoga da favorizuje. Vlada radi po ustavu i zakonu“, navela je Cvijanovićeva.

Pandurevićeva smatra da udarna grupa za borbu protiv terorizma formalno pravno ne postoji. Ipak , njeni članovi su prije dva dana aktivirali rad Operativne grupe za borbu protiv terorizma i usaglasili da Udarna grupa bude preimenovana u Koordinaconu grupu za borbu protiv teroroizma.

"Grupa formalno pravno ne postoji, ministar Lukač nije član, nije ga imenovao Savjet ministara", rekla je Pandurevićeva.

Čini se da Pandurevićeva vadi kestenje iz vatre. Nakon što je aktivirana Operativna, a Udarna preimenovana u Kordinacionu grupu, Mektićev prijedlog Koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma teško će da zaživjeti.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Dragan Lukač, rekao je da član Predsjedništva SDS-a Aleksandra Pandurević nije mjerodavna da komentariše oblast bezbjednosti BiH i da ne želi da komentariše njene izjave u vezi sa formiranjem koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma.

"Vlada je 27. juna Savjetu ministara poslala dokument sa 16 zaključaka o uspostavljanju Koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma. Iz vladinih i poštanskih dokumenata jasno je da je sve stiglo na prave adrese. Vlada je odbacila prijedlog ministarstva bezbjednosti zbog prenosa nadležnosti", izjavila je premijerka.

Nadležnosti Koordinacionog tijela da usmjerava i usklađuje rad organa i agencija u bezbjednosnom sektoru na teritoriji BiH, doveli bi do ozbiljnih narušavanja postojećih modela koordinacije i saradnje između policijskih i bezbjednosnih agencija u BiH koji su definisani zakonom.

Ipak, ministar Mektić uporno je od Vlade Srpske tražio da objasne zašto su protiv njegovog prijedloga.

“Јa nisam dobio nikakav konkretnu primjedbu od MUP-a RS“, rekao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Obrazloženje Vlade bilo je dovoljno konkretno za HDZ-ovog ministra Vjekoslava Bevandu. On je za razliku od srpskih ministara, tražio da se Mektićev prijedlog povuče s dnevnog reda.

“Došao je stav iz Srpske gdje se kaže zašto su protiv i mi smo tražili da to skinemo“, Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH.

Već sedmicama Mektićev prijedlog nikako da bude na dnevnom reda Savjeta ministara. Rasprava o uspostavi Koordinacinog tijela, čini se, nema smisla nakon aktiviranja Operativne grupe i preimenovanja Udarne u Koordinacionu grupu za borbu protiv terorizma. Mektićev prijedlog neće se naći ni na narednoj sjednici Savjeta ministara u ponedjeljak, kaže njegov zamjenik Mijo Krešić.