latinica  ћирилица
30/07/2016 |  16:20 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Zečić: FBiH dobila 10 puta više novca za kulturu (VIDEO)

Kultura Republike Srpske sistemski se uništava, dok se, s druge strane, namjerno jačaju institucije u Federaciji BiH – poručuju radnici kulture iz Srpske.
Ljiljana Petrović Zečić - Foto: RTRS
Ljiljana Petrović ZečićFoto: RTRS

Da je tako svjedoči i Odluka o sufinasiranju niza projekata institucija kulture u BiH koju je donijelo ministarstvo civilnih poslova BiH s ministrom Adilom Osmanovićem na čelu. Samo jedan od primjera jeste Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske koja je dobila 20.000 maraka, dok je nacionalanoj biblioteci u Federaciji dodijeljeno čak 10 puta više sredstava. 

Od ovogodišnjeg iznosa od 1.597.000 maraka, Republici Srpskoj po zakonu je pripalo 33,3 odsto. Iznosi toliko usitnjeni da su uvredljivi – poručuju predstavnici institucija kulture Srpske.

“Nacionalna, odnosno takozvana nacionalna bibliloteka BiH je dobila 10 puta više od Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske. I ja se pitam, kakav je to projekat, voljela bih da znam, poštujući kolege u biblioteci u Sarajevu, ali sigurna sam da nije 10 puta bolji”, navodi Ljiljana Petrović Zečić, direktorka Narodne i univerziteske biblioteke Republike Srpske.

Da je Federacija BiH i ovaj put favorizovana svjedoče i dokumenti objavljeni i na zvaničnom sajtu ministarstva. Dok je sarajevskoj Biblioteci za slijepa i slabovida lica dodijeljeno 85.000, istoj ustanovi sa sjedištem u Banjaluci – svega 5.000. Direktor Specijalne biblioteke Republike Srpske, u izjavi za Blic kaže da su predstavnici kulture iz Srpske i ranije upozoravali na takvu mogućnost raspodjele sredstava.

"To je vrijeđanje Srpske inteligencije. Pozvao bih sve iz naših ministarstava i ustanova kulture na jedinstvo, ne zbog novca već kako bi se prevazišla ova situacija koja nikad nije bila gora", rekao je Želimir Radinović, direktor Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske. 

Zakonom Srpskoj pripada 33, 3 odsto sredstava i taj dio je ispoštovan. Ali je Federacija dobila iznose s kojima može da isfinansira projekte, dok se u Srpskoj dodijeljenim sredstvima ništa ni ne može početi. Predstavnici kulture smatraju da se tako na mala vrata uvodi pokušaj prenosa nadležnosti.

“Ta je priča počela. Doći će do toga da će Ministarstvo civilnih poslova u potpunosti finansirati institucije kulture Federacije i šta imamo onda?! Kao krovno ministarstvo oni, po automatizmu postaju Republičke institucije Bosne i Hercegovine. Mislim da bi na ovo trbalo da reaguju ministarstvo, Vlada pa i predsjednik jer je riječ o jednoj sramotnoj prevari", dodala je Zečićeva.

Ministar civilnih poslova Adil Osmanović danas nije bio dostupan za komentar. Iz Srpske poručuju da su za ovu godinu sredstva već dodijeljena, ali da već sada razmišljaju o drugačijem pristupu ovom problemu kako se sličan scenario ne bi ponovio sljedeće godine.