latinica  ћирилица
30/07/2016 |  18:24 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Nova afera u OS BiH, zloupotrebe u javnim nabavkama (VIDEO)

Nova afera u Oružanim snagama BiH. Pored toga što vojnici napuštaju jedinice, nema hrane, uniformi i goriva, pojavila se afera s konzervama.
OS BiH - Foto: RTRS
OS BiHFoto: RTRS

Tri pješadijske brigade poručile su tonu i po konzervi hrane, a u magacine im stiglo čak 14 puta više.

Veći dio konzervi kojima je istekao rok trajanja spreman je za otpis, ali one još stoje u vojnim magacinima. Na posljednjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH upozoreno je da vojsci nedostaje oprema, da imaju ogromnu količinu konzervi kojima ističe rok, a druge hrane nemaju. Članovi Komisije sumnjaju na zlopupotrebe u javnim nabavkama. 

Oružane snage BiH pucaju po šavovima. Loša hrana, nedostak uniformi, goriva, neisprava vozila. Sve to uzrok je donedavno nezamislivog u BiH – napušta se posao na državnim jaslama.

Vojni povjerenik Parlamentarne skupštine BiH Boško Šiljegović kaže da Oružane snage imaju više od 300 tona konzervi kojma uskoro ističe rok. Istovremeno vojnici na stolu nemaju mlijeko, voće i povrće. Očigledno su u OS BiH nabavili višak konzervi. Samo u Bihaću je preko tonu i po takvih konzervi, a u Doboju 335 kilograma.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže da godinama ukazuje na propuste i nezakonitosti u radu Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, kada je riječ o javnim nabavkama. Nabavljene su stotine tona konzervi kojima ističe rok, a vojnici gladni. Ministar obrane i zamjenici ne rade dovoljno. OS BiH, kaže Majkićeva, potrebna je reforma.

Majkićeva smatra da je rješenje smanjenje pripadnika OS BiH. U „Pregledu odbrane“ dokumentu koje bi Predsjedništvo BiH trebalo da završi do kraja novembra ove godine piše da će broj pripadnika OS BiH biti 9.200, umjesto dosadašnjih deset hiljada, a rezervista četiri hiljade, umjesto dosadašnjih pet hiljada. Iz Srpske poručuju da je to minimalno smanjenje i da to nije put do boljeg stanja u OS BiH.