latinica  ћирилица
30/07/2016 |  21:01 ⇒ 21:04 | Autor: SRNA

Nacionalne manjine: Festival "Mala Evropa" u Prnjavoru

Nastup folklornih ansambala udruženja Čeha, Poljaka i Ukrajinaca i promocija tradicionalnih kuhinja nacionalnih manjina koje žive na području opštine Prnjavor obilježili su večerašnji festival nacionalnih manjina "Mala Evropa".
Festival "Mala Evropa" - Foto: SRNA
Festival "Mala Evropa"Foto: SRNA

Načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić kaže da svi koji su se večeras našli na gradskom trgu imali priliku da uživaju u šarolikosti i ljepoti, u manifestaciji kulture, mladosti, različitosti koje spajaju razne narode.

"Ovo je način da predstavimo nešto po čemu se Prnjavor razlikuje od drugih sredina, a to je veliki broj naroda koji u zajedništvu žive više od 120 godina", rekao je Gatarić.

Јedan od gostiju festivala bio je i ambasador Ukrajine u BiH Aleksandar Levčenko koji je rekao da je raznolikost naroda bogatstvo ne samo Prnjavora, već i Republike Srpske i BiH.

"Drago mi je da je ova opština prepoznala vrijednost nacionalnih manjina i kultura koji pripadaju evropskim zemljama. Ovaj potencijal možemo materijalizovati kontaktima sa matičnim zemljama ne samo u kulturnom, već i u ekonomskom i privrednom smislu", kaže Levčenko.

Predsjednik Ukrajinskog kulturno-umjetničkog društva "Taras Ševčenko" iz Prnjavora Štefica Borodenko istakla je da ovo društvo na festivalu učestvuje svih sedam godina od kako postoji manifestacija.

"Večeras smo predstavili naše tradicionalne igre, pjesme i kuhinju, slike, vez i ostale eksponate koji se odnose na ukrajinsku kulturu", precizirala je Borodenko.

Prema njenim riječima, ukrajinske igre iziskuju dobru fizičku pripremljenost i specifične su zbog svoje živosti, a glavni kulinarski specijaliteti su boršč, štrudla sa makom i orasima, i piroge.

"Večeras smo za posjetioce napravili oko 700 piroga, koje kuhamo na licu mjesta", kaže Borodenko.

Nakon kulturno-umjetničkog programa, zabava je nastavljena uz muziku i ples, te degustaciju kulinarskih specijaliteta.

Načelnik opštine je pokrovitelj ove manifestacije, koja se održava sedmu godinu.