latinica  ћирилица
19/08/2016 |  11:22 ⇒ 11:33 | Autor: RTRS

Preminula Mira Stupica

Čuvena srpska glumica Mira Stupica preminula je noćas u Beogradu u 93. godini, saznaju Novosti.
Mira Stupica - Foto: ilustracija
Mira StupicaFoto: ilustracija

Mira Stupica rođena 17. avgusta 1923. godine u Gnjilanu kao Miroslava Popović, jedna je od najcenjenijih srpskih pozorišnih, filmskih i televizijskih glumica, koju su često pratili epiteti najveće srpske glumice.

Debitovala je 1941. godine u pozorištu. Godine 1955. zajedno sa Bojanom Stupicom odlazi u Zagreb, gdje glumi u Hrvatskom narodnom kazalištu do 1957. Nakon čega se vraća u Beograd.

Svoju prvu filmsku ulogu imala je u ekranizaciji Bakonja fra Brne u režiji Fedora Hanžekovića, 1951. godine. Od tada je dala pedesetak televizijskih i filmskih uloga, uvijek ostajući verna pozorištu.

Poslije smrti Bojana Stupice, koga i dalje veoma često pominje kao najznačajniju osobu i svom životu, udala se 1973. za političara Cvijetina Mijatovića koji je kasnije postao predsjednik predsjedništva SFRЈ.

Mira je šaljivo prokomentarisala svom bratu, Bori Todoroviću, koji je kao mali želio da se Mira uda za kralja: "U socijalizmu, nažalost, nema kralja, ali ja sam se udala za predsjednika države. Razumi, uradila sam najviše što sam mogla, u datim okolnostima!"

Tokom proslave 60 godina njenog profesionalnog rada, 2001. godine, kolege i koleginice su je prozvali "najvećom srpskom glumicom prošlog vijeka. Mira Stupica je odgovorila da titula ne pripada njoj, već da je najveća pozorišna srpska glumica "nepravedno zaboravljena" Žanka Stokić i predložila je osnivanje nagrade "Velika Žanka". Nagrada je počela da se dodjeljuje 2003. godine, a Mira Stupica je bila doživotna predsjednica žirija koji dodjeljuje nagradu najistaknutijim glumicama srpskog pozorišta.

U martu ove godine Stupica je pretrpjela težak moždani udar, operisana je, ali nije uspjela da se oporavi.

Prije samo dva dana proslavila je 93. rođendan.