latinica  ћирилица
19/08/2016 |  12:36 ⇒ 15:39 | Autor: RTRS

Istorijski dokazi stradanja- jasenovačkim žrtvama vratiti lice (VIDEO)

Inicijativa u Јavnoj ustanovi Spomen područje "Donja Gradina" za prikupljanje fotografija stanovništva Kozare i Potkozarja, stradalog u Drugom svjetskom ratu u koncentracionom logoru Јasenovac, naišla je na veliki odziv stanovništva.
Izložba u Јasenovcu - Foto: RTRS
Izložba u ЈasenovcuFoto: RTRS

Na adresu Spomen područja stiglo je na stotine fotografija stradalih u Јasenovcu. Osim fotografija u Donju Gradinu pristiglo je i na stotine dopisnih karti i brojnih predmeta, koji svjedoče o zvjerskim zločinima nad Srbima, Јevrejima i Romima pod okriljem zloglasne Nezavine države Hrvatske.

Prikupljene fotografije i dokumenti biće dio muzejske zbirke, koja bi naredne godine trebalo da bude predstavljena javnosti.

U zločinačkom ustaškom pohodu, prije više od sedam decenija pod okriljem Nezavisne države Hrvatske, brojne srpske, romske i jevrejeske porodice potpuno su ugašene u logoru smrti Јasenovcu. Samo su rijetki među logorašima imali sreću da prežive jasenovačku golgotu.

I danas ih proganjaju mučna sjećanja na svirepe ustaške likvidacije nevinih. Banjalučanin Nikola Gojković, rodom iz Podgradaca pod Kozarom, nikada nije upoznao oca, jer su ga ubile ustaše u zloglasnom Јasenovcu. Osim oca, pobijena mu je skoro cijela porodica. Kaže, naša dužnost je sačuvati sjećanja na žrtve jasenovačke golgote.

"Ostajemo mi koji kao ja, kao potomak, da se čuje, da se obiđe ovo sveto mjesto i da se prenosi dalje sa pokoljenja na pokoljenje sjećanja na nevino stradale ljude Potkozarja i Kozare", rekao je Gojković.

U Spomen području “Donja Gradina“ prikupili su na stotine fotografija jasenovačkih žrtava, predmeta i dokumenta koji svjedoče o zvjerskim zločinima u Јasenovcu, pod okriljem NDH. Cilj je – jasenovačkim žrtvama vratiti lice i sačuvati istinu od zaborava.

"Dobili smo dosta i oznaka koje su Јevreji morali da nose na lijevoj strani prsa. To su one metalne pločice sa slovom Ž, Židov, odnosno Јevrej. Imamo tu jednu nadžak sjekiru, koja je pronađena na rijeci Savi. Nadžak sjekira je bila i oruđe i oružje za vrijeme NDH, ali ono što mi smatramo da je sa njom vršeno ubijanje", izjavila je Tanja Tuleković, direktorka Spomen područje “Donja Gradina“.

U cilju očuvanja istine o stradanju, u Spomen području prikupljaju i verbalna svjedočanstva rijetih preživjelih logoraša. Svako ko želi učestvovati u prikupanju muzejske građe, dovoljno je da pozove ovu ustanovu.

"Znam da su ljudi emotivno vezani za neke fotografije i ne žele da nam poklone. Mi ih u tom slučaju skeniramo, tako da uglavnom možemo ostvariti saradnju", dodala je Tulekovićeva.

Zajednička muzejska zbirka naroda Kozare i Potkozarja i Spomen područja “Donja Gradina“ biće predstavljena javnosti naredne godine, a predviđeno je da bude i dio fundusa budućeg Memorijalnog muzeja.

U koncentracionom logoru Јasenovac tokom Drugog svjetskog rata ubijeno je 700.000 Srba, Јevreja, Roma i ostalih antifašista. Podatak pred kojim mnogi zanijeme je ubistvo 20 hiljada nedužne djece.