latinica  ћирилица
19/08/2016 |  16:26 ⇒ 17:01 | Autor: RTRS

Kolonija Gacko-Klinje okupila umjetnike

Izlaganjem radova sa prošlogodišnje likovne kolonije, u Kulturno-sportskom centru u Gacku, otvorena je Deveta likovna kolonija Gacko-Klinje 2016.
Likovna kolonija (Foto: gacko-rs.info) -
Likovna kolonija (Foto: gacko-rs.info)

U narednih pet dana 13 umjetnika iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore stvaraće u okviru Nacionalnog parka Sutjeska.

Organizator likovne kolonije je Kulturno-sportski centar u saradnji s opštinom Gackom. I ove godine organizatori su podržali rad tri studenta Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju, pa ova manifestacija ima i obrazovni karakter.

Anđelka Boljanović, direktorica KSC Gacko, rekal je da učesnici kolonije imaju obavezu da ostave dva svoja djela. Po tome osnovu u fundusu Centra ima oko 270 umjetničkih djela.

Јelena Glogovac Savić, umjetnica iz Gacka, ističe da se nadaju da će biti povoljno vrijeme za rad slikara u prirodi, kao i da će ih pratiti dobro raspoloženje koje će dati dobra djela.

Dragan Bartula iz Loznice osmi put učestvuje na ovoj likovnoj koloniji. Oduševljen je gostoprimstvom Hercegovaca, a tu su, kakao ističe, prelijepi pejzaži, planine, polja.

Umjetnik iz Nikšića Miomir Mišo Vemić kaže da na ovoj koloniji nastaje posebna konekcija između umjetnika iz različitih sredina koji se bolje upoznaju tokom procesa stavranja svojih djela.

Izložba radova nastalih na likovnoj koloniji Gacko-Klinje 2016. biće otvorena u okviru manifestacije "Ćorovićevi susreti" u Gacku, sredinom septembra.