latinica  ћирилица
22/08/2016 |  11:02 ⇒ 11:08 | Autor: TANЈUG

Čolakoviću i Šauli nagrada "Stražilo"

Nagrada "Stražilovo" pripala je ove godine Ranku Čolakoviću za knjigu poezije "Јesi li živ živi pesniče" i Goranu Šauli za knjigu pjesama "Grob novog doba", saopštilo je danas Brankovo kolo.
 - Foto: panoramio.com
Foto: panoramio.com

Specijalna nagrada "Stražilovo" za najbolji pjesnički prvenac pripala je Јeleni Stajić za zbirku poezije "Voleti ono što imaš".

Nagrada se dodjeljuje za najbolje knjige objavljene u Brankovom kolu, a jednoglasnu odluku donio je žiri - Nenad Grujičić, Marija Sloboda i Ivan Lalović.

Ranko Čolaković (1951, Medojevići kod Sokoca), objavio je šest pejsničkih knjiga. Diplomirao opštu književnost i bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Sarajevu koje, zbog rata, napušta 1992. godine i danas živi u selu Krušedol u Sremu.

Izbijanjem ratnih sukoba, Čolaković je napravio otklon prema svemu - četvrt vijeka ništa nije pisao niti objavljivao, bio je ulični prodavac knjiga u Podgorici, Ulcinju i Valjevu. Ratno ludilo i njegove posljedice, na polju etike, Čolaković je doživio kao potpuni slom smisla i nade, gdje je pjesnički jezik "postao osujećeni medijum".

Žiri njegovu novu knjigu ocjenjuje kao "nesvakidašnju i proživljenu", koja temu "pjesnikovanja" i poziciju pjesnika u svijetu "podiže do tačke vrenja svijsti s osloncem na harmsovsku ironiju, gotesku i sarkazam".

"Iz ovog moćnog kruga pjesama ishode i tonovi demistifikovanja mitova i ideoloških (plemenskih) predrasuda uz pomoć narodne leksike i idiomskih rješenja, te biranih lirskih problijesaka, slika i prizora, koji usložnjavaju ljepotu pjesničkog teksta dajući mu originalni stvaralački pečat", stoji u obrazloženju.

Goran Šaula (1959, Kabatovci kod Laktaša) objavio je šest pejsničkih knjiga i roman. Osnovno, srednje i visoko obrazovanje stekao u Banjaluci, gdje i danas živi. Nagrađena knjiga "Grob novog doba" predstavlja, prema ocjeni žirija, zrelo pjesničko djelo.

"U prvom dijelu, pjesnik uspostavlja dijalog sa vremenom Vizantije, sa ličnostima iz srpske duhovne i književne tradicije, pokazujući premoć poezije nad istorijom. U drugom dijelu knjige, pjesnik dosljedno i igrivo iskazuje (samo)svijest o pjesmi i činu pisanja, o nadahnuću i stihu, o presudnom značaju maternje melodije jezika u poeziji. Ne izostaje ni kritika savremenog čovjeka 'u našem kraju', ljudske trulosti i grijeha u svakodnevnoj amoralnosti i nesavršenosti", navedeno je u obrazloženju.

Јelena Stajić (1994, Vukovar), do svoje treće godine živjela u mestu Ada između Osijeka i Vinkovaca. Sa porodicom 1997. preselila se u Turiju u Bačkoj, gdje je završila osnovnu školu, a potom gimnaziju u Srbobranu. Danas na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu studira srpsku književnost i jezik.

U svom pjesničkom prvencu talentovana mlada pjesnikinja sučeljava svjetove konkretne i mistične stvarnosti, emocije ženskog i muškog principa, u neprestanom nadgornjavanju svjetla i tame, a upečatljive lirske slike natopljene su i nanosima ironije koja omogućava iskošen pogled na svijet, konstatovao je žiri.

Nagrada "Stražilovo" svečano će laureatima biti uručena 10. septembra, na Stražilovu, pored spomenika Branku Radičeviću u okviru 45. Brankovog kola (od 9. do 19. septembra) u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima.