latinica  ћирилица
22/08/2016 |  12:59 | Autor: Mondo

Pau Gasol će još igrati za Španiju

Iako ima 36 godina najbolji igrač "furije" poručio da još nije došlo vrijeme da napusti nacionalni tim.
Pau Gasol (foto: kiaenzona.com) -
Pau Gasol (foto: kiaenzona.com)

Odmah nakon odigravanja meča za bronzanu medalju na košarkaškom olimpijskom turniru u Riju, počela su nagađanja ko će se sve iz selekcije Španije oprostiti od reprezentacije.

Španci su u meču za treće mjesto savladali Australiju i zauzeli su najnižu stepenicu na pobjedničkom postolju.

Iako su mnogi smatrali da je Pau Gasol protiv "kengura" odigrao posljednji meč u dresu Španije, on ih je odmah demantovao.

- Ne znam kako ću prihvatiti ovaj uspjeh nacionalnog tima. Volim da igram za reprezentaciju svoje zemlje i uvijek osjećam nešto posebno. Učiniću sve što budem mogao, ali neću biti rigidan u vezi bilo koje stvari koja se tiče selekcije Španije - rekao je poslije osvajanja bronze na Olimpijskim igrama 36-godišnji Gasol.

On je bio veoma jasan.

- Postoji mnogo talenata, i zbog toga volim da budem na pobjedničkom postolju. Kako vrijeme prolazi, jasno je da ću morati da odem i kada dođe taj trenutak, to ću i učiniti. Ne mogu ništa više od ovoga da tražim. Sve ovo je poklon i igraću dokle god budem mogao. To će biti čast i još uvijek se zabavljam - istakao je Pau Gasol, koji će od naredne sezone nastupati za San Antonio.

Pau Gasol Igre u Riju završio je kao najbolji strijelac turnira sa ukupno postignutih 156 poena, jedan više od reprezentativca SAD Kevina Durenta i tri više od Hrvata Bojana Bogdanovića, koji je na trećem mjestu.

Učešće na Eurobasketu 2001. godine bio je njegov prvi nastup za seniorsku selekciju Španije na velikom takmičenju, nakon što je prije toga osvojio evropsku titulu za U-18 tim 1998. godine i pehar na šampionatu svijeta 1999. godine sa selekcijom do 19 godina.

Sa "furijom" je u karijeri osvojio dva srebrne olimpijske medalje (2008. u Pekingu i 2012. u Londonu), kao i bronzu u Riju. Na Svjetskim šampionatima okitio se zlatom 2006. u Јapanu, dok je na Evropskim prvenstvima osvojio tri zlata, uključujući i na posljednjem 2015, dva srebra i jednu bronzu.