latinica  ћирилица
22/08/2016 |  18:19 | Autor: SRNA

Nagrade "Stražilovo" za Čolakovića, Šaulu i Stajićevu

Žiri institucije kulture "Brankovo kolo" za prestižnu književnu nagradu "Stražilovo" odlučio je danas da ovogodišnje priznanje pripadne Ranku Čolakoviću za knjigu poezije "Јesi li živ živi pesniče?" i Goranu Šauli za knjigu pjesama "Grob novog doba".
 - Foto: panoramio.com
Foto: panoramio.com

Specijalna nagrada "Stražilovo" za najbolji pjesnički prvenac pripala je Јeleni Stajić za zbirku poezije "Voleti ono što imaš".

Ovogodišnja nagrada "Stražilovo" svečano će laureatima biti uručena 10. septembra u 11.00 časova na sremskokarlovačkom brdu Stražilovu, pored spomenika Branku Radičeviću.

Nagrada će dobitnicima biti uručena u okviru 45. "Brankovog kola" koje će biti održano od 9. do 19. septembra u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima.

Književna nagrada "Stražilovo" dodjeljuje se za najbolje knjige objavljene u "Brankovom kolu".

Kako je navedeno u obrazloženju žirija, Čolakovićeva knjiga "Јesi li živ živi pesniče" nesvakidašnja je i proživljena tema "pjesnikovanja" koja se oslanja na harmsovsku ironiju, grotesku i sarkazam.

Ranko Čolaković rođen je 1951. godine u Medojevićima kod Sokoca, a do sada je objavio šest knjiga poezije. Živi u selu Krušedol u Sremu.

Za Šaulinu knjigu "Grob novog doba" žiri kaže da predstavlja zrelo pjesničko djelo kojim pjesnik uspostavlja dijalog sa vremenom Vizantije, ličnostima iz srpske duhovne i književne tradicije, pokazujući premoć poezije nad istorijom.

Šaula je rođen u 1959. godine u Kabatovcima kod Laktaša, a objavio je šest pjesničkih knjiga i roman. Osnovno, srednje i visoko obrazovanje stekao je u Banjaluci, gdje i danas živi.

Prema obrazloženju žirija, knjiga Јelene Stajić "Voleti ono što imaš" sučeljava svjetove konkretne i mistične stvarnosti, emocije ženskog i muškog principa, u neprestanom nadgornjavanju svjetla i tame.

Stajićeva je rođena 1994. godine u Vukovaru, a danas na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu studira srpsku književnost i jezik.

Žiri za dodjelu nagrade "Stražilovo" radio je u sastavu Nenad Grujičić, Marija Sloboda i Ivan Lalović.