latinica  ћирилица
22/08/2016 |  20:08 ⇒ 20:58 | Autor: RTRS

U Beogradu počeo 23. međunarodni kongres vizantologa (VIDEO)

U Beogradu je počeo 23. međunarodni kongres vizantologa koji je okupio oko 1.300 naučnika iz 39 zemalja svijeta. U prisustvu patrijarha Irineja, kongres je svečano otvorio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.
Otvoren Kongres vizantologa u Beogradu - Foto: TANЈUG
Otvoren Kongres vizantologa u BeograduFoto: TANЈUG

Predsjednik Nikolić upozorio je na pokušaj samoproglašene republike Kosovo da postane članica UNESKA i da tako srpsku baštinu, mimo svih naučnih činjenica, proglasi za vlasništvo upravo onih koji srpske svetinje kontinuirano ruše i skrnave.

"Na Kosovu se ne čuva samo srpska, čuva se evropska kultura, čuva se evropsko pamćenje, čuva se važan deo vizantijskog nasleđa čovečanstva. To, između ostalog, znači pravo Srbije kao punopravne članice UNESKO, da čuva svoje nasleđe stvarano po vizantijskom modelu i njegovim izvornim načelima", rekao je Nikolić.

Beograd je po drugi put domaćin ovakvog kongresa, prvi put je održan 1927. godine.

"Razmak između kongresa je pet godina, tu se između dva kongresa sumiraju nova saznanja i otvaraju novi putevi. Mi se nadamo da će ovaj kongres tome doprineti više, možda, nego neki drugi", izjavio je Ljubomir Maksimović, direktor Vizantološkog instituta.

Organizacijom ovog skupa na dobitku je čitava naučna zajednica, ne samo u oblasti usko usmjerene na Vizantiju.

"Univerzitet u Beogradu, generalno, sada ima veliku međunarodnu saradnju, tako da između ostalog, i održavanje ovakvih skupova omogućava uspostavljanje bližih kontakata sa novim istraživačima, u ovom slučaju, u oblasti vizantologije", kaže Vladimir Bumbaširević, rektor Univerziteta u Beogradu.

Srbija je vijekovima funkcionisala kao suverena država u okviru vizantijskog svijeta, pa bi se iz te relacije mogli izvući činjenice i zaključci primjenjljivi i na današnju Evropsku uniju, jedan je od zaključaka koji se danas mogao čuti sa kongresne govornice.