latinica  ћирилица
23/08/2016 |  12:47 ⇒ 13:18 | Autor: SRNA

Ruski paraolimpijci ne idu u Rio

Rusija se neće takmičiti na predstojećim Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, odlučio je danas Sud za sportsku arbitražu u Lozani.
Olimpijski i Paraolimpijski komitet Rusije - Foto: AP
Olimpijski i Paraolimpijski komitet RusijeFoto: AP

Sud je podržao prethodnu odluku Međunarodnog paraolimpijskog komiteta /MPK/ o zabrani učešća ruskim takmičarima. Ta odluka zasnovana je na "Meklarenovom izvještaju", dokumentu u kojem je opisan program dopingovanja sportista.

Paraolimpijske igre počinju 7. septembra.

Komisija suda u Lozani saopštila je da je zabrana za čitav ruski tim "proporcionalna pod ovim okolnostima" i da će detaljno objašnjenje odluke objaviti naknadno.

U saopštenju se navodi da Paraolimpijski komitet Rusije nije dostavio nikakave dokaze protiv činjenica koje je utvrdio MPK.

Odluka Paraolimpijskog komiteta suprotna je odluci Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji je odbio da podrži zabranu učešća čitavom ruskom timu na upravo završenim Olimpijskim igrama.

Komisija Paraolimpijskog komiteta navodi da nije razmatrala "prirodna niti lična prava na pravdu" pojedinačnih ruskih sportista prilikom donošenja odluke.

Mutko: Odluka nezakonita i politički motivisana

Odluka Suda za sportsku arbitražu u Lozani o zabrani učešća ruskim takmičarima na predstojećim Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru je nezakonita i politički motivisana, rekao je ruski ministar sporta Vitalij Mutko, prenio je TAS.

- Odluka suda nije u pravnim okvirima - to je više politička nego pravna odluka. Nije bilo razloga za odbacivanje ruske žalbe, ali to se dogodilo - rekao je Mutko.