latinica  ћирилица
24/08/2016 |  15:26 ⇒ 15:30 | Autor: SRNA

U Beogradu otkriven spomenik pjesniku iz Kazahstana

Predsjednici Kazahstana i Srbije Nursultan Nazarbajev i Tomislav Nikolić otkrili su u Beogradu bistu kazaškom pjesniku Žambilu Žabajevu u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića i više članova vlada dvije zemlje.
Otkrivna bista kazaškom pjesniku Žambilu Žabajevu -
Otkrivna bista kazaškom pjesniku Žambilu Žabajevu

Nikolić je istakao da ovaj spomenik ne predstavlja samo svjedočanstvo o prijateljstvu dva naroda, već i poziv svim građanima Srbije da upoznaju bogatu kulturu i tradiciju prijateljskog kazaškog naroda.

"Sa obećanjem da ćemo uzvratiti jednakim darom kazaškoj prestonici i željkom da i taj spomenik u Astani bude potiv građanima Kazahstana da se upoznaju i da otkrivaju našu kulturu i tradiciju, zahvaljujem za ovo znamenje koje će zauvek svedočiti prijateljstvo i bliskost naših država i naroda", naveo je Nikolić.

Nazarbajev je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost građanima Beograda i Srbije zbog časti koja je ukazana njegovom narodu, te predložio organizovanje dana kulture - Srbije u Kazahstanu i Kazahstana u Srbiji, prenio je RTS.

"Mi ćemo zbližavati narode i omladinu. Dogovorili smo razmjenu studenata. Tako ćemo jačati naše prijateljstvo", rekao je Nazarbajev, navodeći da se ovim otvara nova stranica odnosa, prijateljstva koje će postati još snažnije, čemu su privržena rukovodstva dvije zemlje.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da je danas srpska prijestonica ponosna što je u mogućnosti da pokaže svoje gostoprimstvo prijateljima iz Kazahstana, navodeći da je spomenik simbol prijateljstva dva naroda.

Spomenik kazaškom pjesniku nalazi se ispred poslovne zgrade "Energoprojekt holdinga" u Bulevaru Mihajla Pupina na Novom Beograd.

Spomenik je rad vajara Mirlana Azmaganabetova.

Žabajev je živio u 19. i 20. vijeku, a spomenik je otkriven na dan kada se obilježeva 170 godina od rođenja velikog pjesnika.