latinica  ћирилица
25/08/2016 |  15:33 ⇒ 15:38 | Autor: SRNA

Stefanović: Ojačati srpske granice uz podršku mađarske policije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je, nakon sastanka sa mađarskim ministrom unutrašnjih poslova Šandorom Pinterom, da se razmatra jačanje srpskih granica uz podršku mađarske policije.
Stefanović - Pinter - Foto: SRNA
Stefanović - PinterFoto: SRNA

"Razgovarali smo o upućivanju pripadnika mađarske policije na granicu sa Makedonijom ili Bugarskom, u skladu sa procenama policije dve zemlje, da bi sprečili povećanje toka ilegalnih migracija, koje može da se očekuje zbog lošijeg vremena, kada migratorne rute preko mora opadnu i pojačaju se preko kopna", rekao je Stefanović.

Stefanović je naglasio značaj zajedničkih patrola na mađarsko-srpskoj granici i napomenuo da mehanizmi saradnje veoma dobro funkcionišu, kao i da Mađarska intenzivno radi sa Srbijom na očuvanju bezbednosti, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

On je istakao da Srbija ni na koji način neće tolerisati švercere ni ilegalne pokušaje prelaska granice bilo da je riječ o ulasku ili izlasku iz Srbije.

"Važan je i proces readmisije, jer time želimo da smanjimo broj migranata koji ne mogu da zatraže azil u našim zemljama i u Evropi i da omogućimo njihovo vraćanje u zemlju porekla", rekao je Stefanović.

On je dodao da se nastavlja saradnja dvije policije u oblasti suzbijanja kriminala i organizovanog kriminala i da će zajednički istražni timovi, dva tužilaštva i dvije policije raditi na tome da nijedan kriminalac ne misli da će granica da ga zaštiti.

Pinter je naglasio da je Mađarska predložila da pomogne Srbiji kada je riječ o čuvanju granica.

"Ako bude potrebno, pružićemo im kako policijsku tako i pravnu pomoć", rekao je Pinter i dodao da će policije nastaviti da sarađuju.