latinica  ћирилица
31/08/2016 |  11:51 ⇒ 01/09/2016 | 07:40 | Autor: RTRS

Čubrilović: Očekujemo da Ustavni sud uvaži naše argumente (VIDEO)

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović očekuje da Ustavni sud BiH 17. septembra uvaži argumente iznesene u zahtjevu za preispitivanje odluke o Danu Republike Srpske koji je podnijela Narodna skupština.
Nedeljko Čubrilović - Foto: SRNA
Nedeljko ČubrilovićFoto: SRNA

Ističe - referendum o Danu Republike ni na koji način ne derogira odluku Ustavnog suda BiH, i ni na koji način ne ugrožava ustavnopravni okvir države, integritet i suverenitet BiH.

Bošnjačka strana zahtijeva da njihova apelacija bude prioritet i da referendum u Srpskoj bude spriječen. 

Ustavni sud BiH trebalo bi, smatra predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, da na sljedećoj sjednici uvaži argumente iz zahtjeva za preispitivanje odluke o Danu Republike Srpske koji je poslala Skupština. Upućivanjem apelacije Ustavnom sudu Srpska je pokazala, kaže Čubrilović, da poštuje ovaj organ i da koristi sva legalna sredstva za dokazivanje pravne valjanosti svojih akata: "Stavljanjem van snage odluke kojom osporava Dan Republike Srpske, Ustavni sud BiH pokazao bi da je odgovoran organ koji je spreman za iznalaženje rješenja i smirivanje političkih tenzija, koje je upravo prouzrokovao donošenjem političke odluke i osporavanjem norme koje nema u Zakonu o praznicima Republike Srpske."

Do usvajanja zahtjeva Republike Srpske teško da će doći, siguran je pravni stručnjak Vitomir Popović.

- Imam informaciju da će Ustavni sud odbiti da se prihvati ponavljanje postupka jer sada raspravlja Malo vijeće. Mora da se raspravlja na Velikom vijeću, a i oni će pokušati da ostanu kod svoje odluke. Neka svako ostane kod svoje odluke pa neka ide u smjeru u kom ide, kaže Popović.

Iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu iz Beograda poručuju da je neophodno da se strasti što prije smire i da se nađe mirno rješenje: "U ovom trenutku je najbitnije da se ipak smire uzavreli odnosi u BiH, nekako dodatno stišaju i to na način da se krene u duboku unutrašnju raspravu o samom karakteru i budućnosti BiH."

Ustavni sud BiH zasjedaće 17. septembra, kada će biti poznato da li će se na dnevnom redu naći zahtjev Republike Srpske, ili apelacije bošnjačkih političara.