latinica  ћирилица
31/08/2016 |  13:12 | Autor: TANЈUG

Đorđe Kadijević dobio nagradu za doprinos hororu

Poznati srpski reditelj i scenarista Đorđe Kadijević prvi je dobitnik nagrade "Bela Lugoši", koju Dead Lake festival dodjeljuje za izuzetan doprinos horor umjetnosti, saopšteno je danas.
Đorđe Kadijević (Foto: 4.bp.blogspot.com) -
Đorđe Kadijević (Foto: 4.bp.blogspot.com)

"Dead Lake 2: Povratak horora i vina", koji se održava od 7. do 11. septembra pod sloganom "Hell of a Festival!" (Pakleno dobar festival) u bioskopu Abazija kraj jezera Palić, predstaviće relevantan presjek najznačajnijih dugometražnih ostvarenja horor žanra iz cijelog sveta, a fokus ovogodišnjeg festivala je na regionalnim filmovima.

Savjet festivala odlučio je da prvi laureat ove novoustanovljene nagrade za izuzetan doprinos horor umjetnosti bude proslavljeni reditelj Đorđe Kadijević, saopštili su organizatori.

"Iznenađen sam jer nisam navikao na javna priznanja i nisam ih očekivao, naročito ne sada, kada sam mislio da je završeno sa mojim bavljenjem umjetnošću. Ljudima sam prikazivao stravoužasne filmove, neki od njih su tretirali drevnu tematiku vampirizma, ali ja sam to uradio sa osećajem rasterećenosti, jer vampira više nema na ovim prostorima - pobjegli su kada su vidjeli šta sve ljudi rade," izjavio je Kadijević povodom nagrade koju je dobio.

Kadijević je jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih srpskih i jugoslovenskih reditelja, koji se u svom filmskom opusu bavio se najrazličitijim temama - od ratnih motiva, pa sve do fantastike i horora, čiji je začetnik na prostoru bivše Јugioslavije.

Najpoznatija ostvarenja koja potpisuje su kultni filmovi "Leptirica" i "Sveto mesto".

Dobio je Gran Pri Evrope na festivalu u Rimu za najbolju TV seriju "Vuk Karadžić", koja se i dalje smatra najboljom TV serijom ikad snimljenom na našim prostorima.