latinica  ћирилица
31/08/2016 |  13:14 ⇒ 13:14 | Autor: SRNA

Popović: Srpska ima pravo da potvrdi svoj Dan državnosti

Republika Srpska ima pravo da potvrdi svoj Dan državnosti na referendumu, kao najdemokratskijem mogućem načinu da se izrazi volja jednog naroda, izjavio je predsjednik Srpske narodne partije /SNP/ Nenad Popović.
Dan Republike -
Dan Republike

"Srpski narod sa one strane Drine je izabrao pravo demokratije, a ne sile i uslovljavanja da izrazi pravo na svoje postojanje koje je zagarantovano Dejtonskim sporazumom", naveo je Popović.

On je ukazao da je sprovođenje referenduma odlika najuređenijih demokratskih društava u Evropi i upitao "zašto bi onda neko oduzeo osnovno demokratsko pravo Srbima, osim ako ne misli da kao narod, Srbi ne vrijede i nemaju ista prava kao ostali narodi u Evropi".

Predsjednik SNP-a ukazao je na to da je referendum o Danu Republike raspisan u skladu sa Ustavom i zakonom i da predstavlja opravdano reagovanje najviših organa srpskog naroda na stalne pokušaje da se ospori postojanje Republike Srpske, zagarantovano Dejtonskim sporazumom.

"Pozdravljam principijelnu poziciju Ruske Federacije koja je podržala pravo naroda Republike Srpske na referendum, čime je Rusija još jednom pokazala da poštuje suverenitet Srpske i da je iskreni prijatelj Srbije i srpskog naroda", naveo je Popović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.