latinica  ћирилица
31/08/2016 |  17:10 | Autor: sputniknews.com

Kurti prijeti: Zaustavljamo demarkaciju sa Crnom Gorom

Lider Pokreta "Samoopredjeljenje" Aljbin Kurti izjavio je da će sutrašnji protest, koji taj pokret organizuje, zaustaviti donošenje skupštinske odluke o demarkaciji sa Crnom Gorom, kao što je zahvaljujući djelovanju opozicije spriječeno i formiranje Zajednice srpskih opština.

Kurti je rekao da će se Pokret "svim raspoloživim sredstvima suprotstaviti sutrašnjoj odluci o demarkaciji sa Crnom Gorom", koju treba da donese i parlament samoproglašenog Kosova . "Protestujemo mirno, ali smo uznemireni. To ne znači da ćemo dozvoliti ratifikaciju sporazuma koji Kosovu uzima više od 8.000 hektara zemlje, i vjerujem da će naš protest uspjeti i da će to biti kraj ove vlasti", rekao je Kurti.

On je dodao da "zahvaljujući borbi kosovske opozicije, Srbija i Crna Gora nisu uspjele da sprovedu svoje interese", a kosovsku vlast je nazvao - prosrpskom.

"Zajednica srpskih opština nije mogla da bude formirana, a nije mogla da se sprovede ni demarkacija zahvaljujući naporima opozicije", rekao je on. Povodom jučerašnjeg hapšenja šest članova "Samoopredjeljenja" u Prištini, zbog osnovane sumnje da su organizovali napad na kosovsku vladu, Kurti je rekao da se radi o pritisku režima na demokratiju i demokratsku borbu za prava.