latinica  ћирилица
08/09/2016 |  07:28 ⇒ 22:58 | Autor: RTRS

Dodik sa ambasadorima i predstavnicima EU: Referendum će biti održan (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas sa ambasadorima Francuske, Italije, Velike Britanije, kao i zamjenikom šefa Delegacije EU u BiH, zamjenikom njemačkog ambasadora i šefom Kancelarije Ambasade SAD u Banjaluci.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Na sastanku je razgovarano o referendumu u Srpskoj.

Ambasadori su iznijeli zahtjev za odgađanje referenduma na šta su dobili jasan odgovor predsjednika Srpske da nema odlaganja i da će referendum biti održan.

- Sve se odvijalo oko toga da se odgodi referendum. Pitanje je bilo pod kojim uslovima Republika Srpska može odgoditi referendum. Rekli smo da odgađanja nema i to je sva suština, poručio je Dodik nakon sastanka.

Dodik je još jednom pozvao građane da 25. septembra izađu i potvrde da će 9. januar ostati Dan Republike.

- Objasnili smo da je referendum u funkciji provođenja odluke Ustavnog suda, da Ustavni sud nije ukinuo 9. januar, kako to pokušavaju tumačenjem da nam nametnu, nego da je odredio da se u skladu s pravima konstitutivnih naroda to prilagodi, taj član zakona 3b - rekao je Dodik.

Naglasio je da se to odnosi i na žalbu Bošnjaka koji ne podržavaju 9. januar.

- U tom pogledu mi smatramo da narod treba pitati da li je 9. januar Dan Republike, što je i osnovno pitanje referenduma - rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da se aktivnosti i tehničke pripreme za referendum provode po planu.

- Odluku o referendumu je donijela Narodna skupština i ja je kao predsjednik podržavam. Na taj refrendum ja ću izaći kao predsjednik Republike Srpske - naglasio je Dodik.

Nakon sastanka sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom, ambasadori su u saopštenju pozvali na dijalog.

Sa novoimenovanim zamjenikom šefa Delegacije EU u BiH Kaldunom Sinom i šefom političkog odjeljenja ove delegacije Matom Fildom razgovarala je i predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović kao i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović.