latinica  ћирилица
14/09/2016 |  08:19 ⇒ 18:58 | Autor: RTRS

Ozvaničen početak izgradnje mosta na Savi kod Svilaja (VIDEO)

Položen je kamen temeljac za početak izgradnje mosta na Savi kod Svilaja. Za izgradnju je neophodno više od 22 miliona evra.
Ozvaničen početak gradnje mosta u Svilaju - Foto: RTRS
Ozvaničen početak gradnje mosta u SvilajuFoto: RTRS

Most kod Svilaja je spona auto puta na Koridoru 5C između BiH i Hrvatske, koji se pruža od Budimpešte do Ploča povezujući srednju i južnu Evrope.

- Predivđeni radovi za izgradnju most su dvije godine i koliko god je bitan Svilaj, za nas je bitna i Gradiška i svi ostali prelazi koji povezuju BiH sa susjedima - rekao je Ismir Јusko, ministar komunikacija i prometa u Savjetu ministara BiH.

Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske istakao je da je ovo veliki dan za BiH, Hrvatsku, za cijelu Posavinu.

- Bitno je da ljudi ovdje ostaju, ovdje ima prespektive - rekao je Butković.

Izgradnja mosta koštaće 22.308.000 evra. Dio koji obezbjeđuje BiH su vlasitita sredstva, a drugi dio su krediti Evropske unije.

- U regionu smo odlučili da povećamo našu saradnju na nivo većeg međusobnog razumijevanja, kreiranja zajedničkih projekata i na takav način ćemo nastupati prema kreditorima - rekao je predsjedavajući Savjeta ministara, Denis Zvizdić.

Most će biti dužine 640 metara, a širina je 29 metara. U oba pravca su predviđene po tri kolovozne trake. Izvođači radova su kompanije Viadukt iz Zagreba i Hering iz Širokog Brijega.