latinica  ћирилица
21/09/2016 |  10:49 | Autor: SRNA

Evropljane brinu teroristi, ne Rusi

NATO je nezadovoljan što su glavne evropske zemlje koncentrisane samo na borbu protiv terorizma i što ne strahuju od eventualne ruske agresije.
Brisel - policija - Foto: getty
Brisel - policijaFoto: getty

General Ričard Barons tvrdi da Rusi mogu za 48 časova da rasporede svoju pješadiju, avione i brodove na evropskom tlu i priobalju, te da bi NATO-u za efikasan protivudar bili potrebni mjeseci, piše "Indipendent".

Bivši komandant združenih snaga NATO-a upozorava da bi to što Francuska, Italija i Njemačka "neozbiljno shvataju rusku prijetnju agresijom" moglo dovesti do gubitka teritorija, kao i morskog i vazdušnog prostora.

Većina zemalja EU bavi se odgovorom na terorističke prijetnje i migrantsku krizu, a NATO oficiri smatraju da bi trebalo da se bave više Rusijom.

"Ako uporedite vojne kapacitete NATO-a, oni su još uvijek mnogo veći od ruskih, ali većina toga je u polufunkcionalnom stanju. Zato bi Rusija mogla iskoristiti svoje manje snage da udari NATO tako da alijansa teško može naći odgovor", navodi general Barons.

Kremlj je u više navrata odbacio sve spekulacije NATO-a o ruskim navodnim namjerama da zauzimaju evropske zemlje.

Ruski vojni i politički analitičari napominju da Rusija ima ionako veliku teritoriju, te da ni vojno, ni populaciono ni ekonomski nema nikakav razlog da napada bilo koga.