latinica  ћирилица
21/09/2016 |  11:31 | Autor: SRNA

Mađarska traži izmjene Lisabonskog sporazuma?

Mađarska Vlada mogla bi da traži izmjene Lisabonskog sporazuma u cilju jačanja suverenih moći članica EU ako ostvari pobjedu na referendumu o odbacivanju migrantskih kvota, piše danas dnevnik "Nepšabadsag".
Viktor Orban  (Foto: nspm.rs) -
Viktor Orban (Foto: nspm.rs)

U Mađarskoj je zakazan referendum za 2. oktobar o odbacivanju kvota EU za migrante, iako je Mađarska do sada skoro hermetički zatvorila svoju južnu granicu za migrante.

List navodi da, ako više od polovine osam miliona glasača podrži tu opciju na referendumu, premijer Viktor Orban bi mogao to da iskoristi da pojača napore u smislu "obuzdavanja" Brisela.

Ne navodeći izvor, list navodi da bi Mađarska mogla da predloži izuzeće nacionalnih propisa o migrantima iz zajedničkih evropskih politika, eliminišući bilo koju šemu podjele odgovornosti za migrante među članicama EU.

Portparol Vlade Zoltan Kovač rekao je da nema promjene u stavu premijera, a to je da se nekoliko suštinskih okolnosti promijenilo od usvajanja Lisabonskog sporazuma, a za koje Evropa nije bila spremna, kao što su odlazak Britanije ili migrantska kriza.

On je dodao da to opravdava razgovor o toj temi, ali da je Mađarska mala zemlja i nema snagu ni moć da pokrene ili primjeni tako nešto.

Lisabonski ugovor iz 2009. godine određuje ekonomski i politički okvir EU. Ovim dokumentom je stvorena kancelarija stalnog predsjednika i ojačana ovlaštenja Evropskog parlamenta.