latinica  ћирилица
21/09/2016 |  12:06 ⇒ 16:25 | Autor: RTRS

Dodik pozvao na smirivanje tenzija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, reagujući na jučerašnju izjavu Sefera Halilović, pozvao je na smirivanje tenzija.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Što se tiče Sefera Halilovića i njegovih izjava ništa tu nije čudno. Očigledno je da postoji politika koja stoji iza njegovih izjava, nešto od toga je ranije Bakir Izetbegović spominjao u razgovorima sa stranim ambasadorima - rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da će referendum o Danu Republike 25. septembra proteći u miru i da neće biti nikakvih sukoba.

- Republika Srpska gradnjom autoputa, otvaranjem TE Stanari, a i ove fabrike pokazuje da je opredijeljena za mir i razvoj, a ne za sukobe - rekao je Dodik danas u Aleksandrovcu gdje je otvorena fabrika Kableks BH.

Govoreći o odluci Ustavnog suda o privremenoj mjeri koja je juče dostavljena Narodnoj skupštini Republike Srpske, Dodik je rekao da će refrendum biti održan u nedjelju, te da će NSRS nakon toga zasjedati i razmatrati odluke Suda, a vjerovatno i rezultatete referenduma.

Komentarišući izjavu Zdravka Krsmanovića, da očekuje sankcije Srpskoj ukoliko sporovede referendum i da će Američka ambasada da reaguje, rekao je da to u suštini pokazuje kakvu politiku vodi SzP i da se ne bave zaštitom srpskih nacionalnih interesa i da je to očigledno iz Krsmanovićevih njegovih izjava.

- Treba u narednom periodu vidjeti da li će ambasada SAD reagovati na poziv Zdravka Krsmanovića - rekao je Dodik.

Govoreći o sastanku sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Dodik je rekao da je posjeta Rusiji ranije dogovorena, te da će s Putinom razgovarati o ekonomskim temama i o političkoj situaciji u Srpskoj i BiH.