latinica  ћирилица
21/09/2016 |  15:44 | Autor: TANЈUG

Austrija: Parlament potvrdio odlaganje predsjedničkih izbora

Austrijski parlament usvojio je danas odluku o odlaganju predsjedničkih izbora na 4. decembar.
Parlament Austrije - Foto: Wikipedia
Parlament AustrijeFoto: Wikipedia

Ponavljanje drugog kruga, pošto je Ustavni sud poništio rezultate glasanja zbog nepravilnosti u prebrojavanju glasova, trebalo je da se održi 2. oktobra, ali je ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka, zbog neispravnih glasačkih materijala, morao da predloži odlaganje.

Naime, koverte u koje se stavljaju glasovi za glasanje putem pošte nisu dobro lijepile, pa je prijetila opasnost da glasovi budu proglašeni nevažećim.

Poslanici Socijaldemokratske partije (SPO), Narodne stranke (OVP), Zelenih i Neos-a glasali su danas za odlaganje izbora, dok su Slobodarska partija (FPO) i Tim "Stronah" bili protiv.

FPO smatra da je odlaganje izbora dalji pokušaj da se osujeti pobjeda njihovog kandidata Norberta Hofera i pomogne protivkandidatu Aleksanderu van der Belenu.

Takođe skupština je donijela odluku o aktualizaciji biračkog spiska, to jest na odloženom glasanju moći će da glasaju i ona lica koja još nisu napunila 16.godina, to jest stekli pravo glasa, prilikom prvog pokušaja održavanja drugog kruga, krajem maja.

Promijenjen je i izborni zakon, te je omogućeno da glasač može sam da ubaci svoj glas u glasačku kutiju, što je do sada morao da čini šef izborne komisije.