latinica  ћирилица
21/09/2016 |  17:41 ⇒ 17:53 | Autor: RTRS

Keri traži uvođenje zone zabranjenog leta iznad Sirije

Američki državni sekretar DŽon Keri zatražio je uvođenje zona zabranjenog leta u ključnim oblastima Sirije kako bi se izbjegla propast primirja nakon napada na humanitarni konvoj.
DŽon Keri (foto: © AP Photo/ Julie Jacobson) -
DŽon Keri (foto: © AP Photo/ Julie Jacobson)

Keri je u svom govoru u UN izjavio da budućnost Sirije "visi o koncu".

Prema njegovim riječima, napad na humanitarni konvoj u kojem je poginulo 20 osoba izaziva sumnju da li će Rusija i sirijska Vlada održat uslove dogovora o prekidu vatre.

Moskva negira umiješanost u napad na humanitarni konvoj kod Alepa.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov istakao je nešto ranije u UN da Rusija insistira na temeljnoj i nepristrasnoj istrazi o napadu na konvoj nedaleko od Alepa.

On odbacuje tvrdnje da je konvoj bio na meti sirijskih vazduhoplovnih snaga.

"Nova neprihvatljiva provokacija desila se 19. septembra kada je granatiran humanirarni konvoj. Tada je zabilježen napredak pobunjenika. Uvjeren sam da slične slučajnosti zahtijevaju ozbiljnu analizu i istragu", naglasio je Lavrov.

Keri: SAD se priprema za moguću vojnu saradnju sa Rusijom u Siriji

Sjedinjene Američke Države se pripremaju za vojnu saradnju sa Rusijom prema sporazumu o Siriji, izjavio je američki državni sekretar DŽon Keri na zasjedanju Savjeta bezbjednosti UN.

„Prema nalogu predsjednika Obame, vrše se pripreme za postizanje saradnje sa Rusijom u smislu naših vojnih i obavještajnih službi i posla koji će obavljati, i mi smo tome posvećeni“, rekao je Keri.

Američki državni sekretar DŽon Keri pozvao je sve strane sukoba u Siriji da se vrate za pregovarački sto pod pokroviteljstvom UN. „Pozivam sve strane u Siriji i sve koji ih podržavaju. Pozivam sve članove opozicije: sarađujete da biste ostvarili taj plan“, dodao je Keri.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da „podrži napore UN za početak pravih pregovora u Ženevi o političkoj tranziciji“.

Keri je istakao da je veoma teško razdvojiti opoziciju i teroriste Nusra fronta, ako ih nerazumno bombarduju sirijske vlasti.

„Veoma je teško razdvojiti ljude, kada ih nasumično bombarduju, i kada Asad odlučuje koga će bombardovati“, rekao je Keri.

Sjedinjene Američke Države vjeruju da postoji put za mirno rješenje građanskog rata u Siriji, smatra američki državni sekretar.

„Sjedinjene Američke Države nastavljuju da vjeruju da postoji put, iako kamenit, težak i neizvjestan, koji vodi ka izlazu iz ovog pokolja“, istakao je Keri.

„Naš zajednički zadatak ovdje je da nađemo način da upotrebimo diplomatska sredstva da bismo to ostvarili“.

„Predugo su se neki elementi opozicije oslanjali na zli savez sa Nusra Frontom, a Nusra je Al Kaida… i ne možemo da ignorišemo ukoliko se grupe na terenu bore zajedno sa Nusra frontom, organizacijom koja otvoreno odbacuje političko rješenje krize i neprijatelj je svih nas u ovoj prostoriji“, naglasio je Keri.

Savet bezbednosti UN treba da podrži sporazum o prekidu vatre kojem su posredovale Sjedinjene Američke Države i Rusija u Ženevi, rekao je Keri.

„Budućnost Sirije visi o koncu“, istakao je Keri. „Pozivam ovaj savjet da ne odustane, već da podrži korake koje su skicirale SAD i Rusija u Ženevi.“

On je pozvao da se „stavi tačka na užasne neselektivne napade koji su glavni uzrok straha, patnje i bjekstva stanovnika“.

Moskva i Vašington su se ranije dogovorili da sirijska avijacija neće moći da leti preko teritorija pod kontrolom opozicije. Međutim, kako je istakao zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov, ovaj sporazum ne znači i uspostavljanje zone zabrane letova u Siriji.

Izvor: Srna/Sputnjik