latinica  ћирилица
21/09/2016 |  19:34 | Autor: TANЈUG

Lideri u UN-u obećali mjere protiv antimikrobne rezistencije

Svjetski lideri u Ujedinjenim nacijama su danas potvrdili posvećenost razvoju nacionalnih akcionih planova za antimikrobnu rezistenciju (AMR) i pokazali do sada nezabilježeno interesovanje za suzbijanje širenja infekcija koje su otporne na antibiotike, saopštili su vodeći globalni akteri iz te oblasti.
Ujedinjene nacije - Foto: AP
Ujedinjene nacijeFoto: AP

"Antimikrobna rezistencija prijeti dostizanju ciljeva održivog razvoja i zahtijeva globalni odgovor. Zemlje članice su danas postigle dogovor o snažnoj političkoj deklaraciji koja pruža dobru osnovu za napredak međunarodne zajednice. Nijedna država, sektor ili organizacija ne može sama da riješi ovaj problem", izjavio je predsjedavajući 71. Generalnom skupštinom UN-a, Piter Tomson.

Države su se dogovorile da će poboljšati regulative u oblasti antibiotika, da će povećati znanje i svijest, promovisati najbolje prakse i pružiti podstrek inovativnim pristupima koji koriste alternative antibioticima, navodi se u zajedničkom saopštenju Svjetske organizacije za zdravlje životinja, Svjetske zdravstvene organizacije i Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a.

"Rezistentnost na antibiotike predstavlja ključnu prijetnju po zdravlje ljudi, razvoj i bezbjednost. Obećanja koja smo danas dali se moraju pretvoriti u brze i efikasne akcije. Ističe nam vrijeme", izjavila je generalna direktorka Svjetske zdravstvene organizacije, Margaret Čan.

Visok nivo otpornosti na antibiotike koji se već uočava u svijetu je posljedica zloupotreba i pretjerane upotrebe antibiotika i drugih antimikroba kod ljudi, životinja i usjeva.