latinica  ћирилица
21/09/2016 |  22:28 | Autor: SRNA

Nordijske zemlje kivne na Mađarsku zbog azilanata

Nordijske zemlje pozvale su EU da preduzme mjere protiv Mađarske zbog odbijanja te zemlje da preuzme registrovane azilante.
Migranti - Foto: AP
MigrantiFoto: AP

U pismu na kojem je datum 9. septembar i u koje je uvid imala agencija Frans pres, Danska, Finska, Island, Norveška i Švedska izrazile su veliku zabrinutost zbog odbijanja Budimpešte da djeluje u skladu sa Dablinskim regulativama prema kojim izbjeglice moraju da traže azil u prvoj članici EU u koju uđu.

U zajedničkom pismu koje su potpisali ministri pet nordijskih država podsjeća se na saopštenje koje je Budimpešta u maju poslala ostalim članicama evropskog bloka, a u kojem se insistira da Mađarska ne može da prihvati Dablinske regulative.

Ministri su saglasni da ovaj stav predstavlja "kršenje zakona EU i da to nije prihvatljivo", i uputili su poziv evropskom komesaru za migracije Dimitrisu Avramopulosu da "reaguje bez oklijevanja".

Početkom ovog mjeseca šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn rekao je da bi Mađarska trebala biti suspendovana iz članstva EU zbog kršenja suštinskih demokratskih vrijednosti i zbog tretmana izbjeglica kao "životinja".

Austrija je nedavno zaprijetila da će podnijeti tužbu protiv Mađarske pred evropskim sudovima.