latinica  ћирилица
22/09/2016 |  07:27 ⇒ 17:11 | Autor: RTRS

Danas sastanak Dodika i Putina u Moskvi

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas će se u Moskvi sastati sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.
Milorad Dodik - Foto: AP
Milorad DodikFoto: AP

Pred odlazak u Rusiju, Dodik je potvrdio da će Putina upoznati sa razlozima održavanja referenduma o Danu Republike, odnosno sa činjenicom da njegov cilj nije secesija, već izjašnjavanje naroda Srpske o zaštiti vitalnih interesa.

- Naravno da ću predsjednika Putina, predsjednika zemlje koja je članica Savjeta za sprovođenje mira u BiH, zemlje koja je odigrala nesumnjivu ulogu u zaustavljanju rata na Balkanu i dala veliki doprinos miru, informisati o stanju u BiH i u tom pogledu o razvoju političke situacije onako kako je mi vidimo u Republici Srpskoj i u regionu - rekao je predsjednik Srpske.

Istakao je da nema ni nagovještaja da bi zvanična Moskva mogla zatražiti da Srpska odustane od referenduma.

Predsjednik Srpske je najavio da će osnova razgovora, osim aktuelnih političkih pitanja, uključujući i ona koja se odnose na globalna dešavanja, biti privredna saradnja, odnosno privlačenje ruskih investicija u Srpsku, ali i saradnja u obuci specijalnih jedinica za borbu protiv terorizma.

Sputnjik je danas objavio drugi dio intervjua koji im je predsjednik Dodik dao juče, uoči odlaska za Beograd. Predsjednik Srpske, tom prilikom, istakao je da ljudi poput Sefera Halilovića i Bakira Izetbegovića žele rat u BiH i razbijaju BiH, a Republika Srpska je ta koja želi stabilnost i mir.