latinica  ћирилица
22/09/2016 |  07:43 ⇒ 12:55 | Autor: RTRS

Dan bez automobila (VIDEO)

Auto-moto savez Republike Srpske i Auto-moto društvo Banjaluka danas će u Banjaluci dodijeliti nagrade najboljima na takmičenju u vožnji bicikla, koje je organizovano u okviru međunarodne manifestacije Evropska nedjelja mobilnosti-Dan bez automobila.
Prijedor - dan bez automobila - Foto: RTRS
Prijedor - dan bez automobilaFoto: RTRS

"Evropsku nedjelju mobilnosti" svakog 22. septembra tradicionalno obilježavaju Ministarstvo saobraćaja i veza Srpske, Agencija za bezbjednost saobraćaja Srpske, AMS Srpske, auto-moto društva i lokalne zajednice.

Ovogodišnja tema je - "Pametna i održiva mobilnost - investicija za Evropu" sa pozivom na akciju "Pametna mobilnost. Јaka ekonomija".

"Cilj kampanje je promocija zdravog načina života, kao i ideja mobilnosti bez zagađenja životne sredine. Promocijom alternativnog prevoza postiže se poboljšanje načina života u urbanim sredinama i podiže ekološka svijest stanovništva", saopšteno je iz AMS-a Srpske.

AMS Srpske i auto-moto društva će u okviru "Evropske nedjelje mobilnosti" podržati i sprovođenje projekta EDVARD, čiji je cilj ostvarivanje napretka u smanjenju smrtnih slučajeva i povreda na putu.

U Doboju je danas, povodom obilježavanja Međunarodnog dana bez automobila, za saobraćaj zatvorena glavna gradska Ulica Svetog Save i Trg kod Parka heroja. Saobraćaj će biti obustavljen do 18.00 časova, a programom manifestacije predviđeni su šetnja i druženje učenika dobojskih osnovnih škola, djece iz Vrtića "Majka Јugovića" i korisnika Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju, dječiji crteži na kolovozu i vožnja biciklima.

Načelnik gradskog Odjeljenja za evropske integracije i energetsko-ekološku efikasnost Marina Turkić rekla je Srni da se manifestacija održava s ciljem promocije zdravog i kvalitetnijeg načina života, da se probudi svijest kod stanovništva za potrebom korišćenja alternativnih prevoznih sredstava, čime bi se doprinijelo smanjenju zagađenja, a istovremeno i zdravijem načinu života, kao i umanjenim troškovima prevoza i zdravijoj ekonomiji.

Prijedorski učenici, tri osnovne škole, sa transparentima i programom koji je predviđen za ovaj dan, prošetali su prijedorskim ulicama. Među učenicima bilo je i onih koji su na biciklima i rolerima ukazali na održivost urbanog saobraćaja, a sve u cilju podizanja ekološke svijesti. Kao i u većini evropskih gradova, danas će i u Prijedoru biti zatvorene ulice užeg centra, za automobilski saobraćaj.

U centru Gradiške održana je tradicionalna "Biciklijada" i organizovane brojne druge sportske i kulturne aktivnosti.
Bicikle su kroz centar Gradiške provozala djeca iz predškolske ustanove "Lepa Radić" i učenici prvih razreda osnovnih škola. Zamjenik načelnika opštine Gradiška Nikola Soldatić rekao je da Gradiška 15. put organizuje manifestaciju, radi promocije biciklizma i drugih alternativnih vidova prevoza i zaštite životne sredine.

Na obilježavanju "Svjetskog dana bez automobila" u Gradišci predstavili su se i najmlađi fubaleri Škole fudbala "Satas", članovi odbojkaških sekcija osnovnih škola, Kulturno-umjetničko društvo "Kolovit", Plesni studio "Dens step", članovi ekoloških i likovnih sekcija.

Izvor: RTRS/Srna