latinica  ћирилица
22/09/2016 |  07:51 | Autor: TANЈUG

Premijer Јapana: Naći nove načine da se Pjongjang zaustavi

Premijer Јapana Šinzo Abe poručio je u srijedu, na zasjedanju Generalne skupštine UN, da svijet treba da iznađe nove načine da zaustavi prijetnju Sjeverne Koreje nakon što je Pjongjang, koji je odavno pod međunarodnim sankcijama, izveo niz nuklearnih i raketnih proba, javlja AFP.

Abe je u Njujorku rekao da se proračuni u vezi sa Sjevernom Korejom moraju promijeniti nakon njenih najnovijih postupaka među kojima je i testiranje minijaturne nuklearne bombe za bojevu glavu.

"Nema alternative za poruku da je ta prijetnja sada poprimila dimenziju koja je potpuno različita od onoga što se do sada dešavalo", istakao je Abe, dodavši da prijetnja Pjongjanga po međunarodnu zajednicu postaje sve ozbiljnija i realističnija.

Zato su, kako je naveo, potrebni i novi načini da se se na tu pretnju odgovori, "načini potpuno drugačiji od svega što smo do juče primjenjivali".

Abe nije precizirao na kakve tačno akcije misli, ali je najavio da će Јapan iskoristiti svoje mjesto nestalne članice Savjeta bezbjednosti UN da istraži nove opcije.

Јapanski premijer je uspon na vlasti doživeo zahvaljujući oštroj retorici u pogledu Sjeverne Koreje, uz zalaganje za reviziju pacifističkog ustava Јapana, podsjeća francuska agencija.