latinica  ћирилица
22/09/2016 |  08:02 | Autor: TANЈUG

Đurić: Grub i protivpravan pokušaj hapšenja

Direktor vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je sinoć u Gračanici došlo do grubog i protivpravnog pokušaja njegovog hapšenja i deportovanja sa Kosova.
Marko Đurić (Foto: Screenshot) - Foto: TANЈUG
Marko Đurić (Foto: Screenshot)Foto: TANЈUG

Policija samoproglašenog Kosova je sinoć u Gračanici na pola sata-sat zaustavila vozilo u kojem se nalazi Đurić, i zahtijevala da on napusti Kosovo, da bi kasnije rekla da će mu omogućiti da nastavi posjetu po protokolu.

Đurić je rekao da je došao u Gračanicu da bude sa svojim narodom i da je, zahvaljujući spontanom okupljanju i zajedništvu srpskog naroda, propao taj, kako ga je nazvao, sramni pokušaj kosovske policije.

- Јedinstvom građana pokazali smo da ni kosovska policija, koja nije tu kada treba da zaštiti Srbe i srpske svetinje, ne može da se ponaša kako hoće - rekao je Đurić.

On je nalgasio da niko i nikada neće uspjeti da zaustavi Srbe u njihvoj želji za ostankom i opstankom na Kosovu i Metohiji.

- Mislim da je sramni pokušaj kosovske policije bacio ljagu na većinu građana KiM albanske i svih naciionalnosti - naglasio je Đurić.

On je rekao da je kao razlog za pokušaj njegovog hapšenja i deportovanja sa Kosova naveden "nekakav prekršaj agende", čega nije bilo.

Đurić je na kraju rekao da ne zna zašto se sve to desilo i sa čim ima veze, ali je istakao da to "nema veze sa zdravim razumom".

Kako je javio izvejštač Tanjuga sa lica mjesta, policajci su najprije, kada su zaustavili Đurićevo vozilo, rekli da imaju naredbu da ga otprate do Merdara, na administrativnoj liniji, pod prijetnjom hapšenja, ako direktor Kancelarije za KiM to bude odbio.

Đurić ima uredno najavljenu posjetu Kosovu i Metohiji, koja ističe u četvrtak ujutru, a koja je u skladu sa ranijim sporazumima između Beograda i Prištine.

Na raskrsnici na kojoj je zaustavljen automobil u kome se nalazio Đurić, okupio se veliki broj građana koji se na trenutke oglašavali skandiranjem: "Srbija, Srbija".

Nakon pola sata-sat, policija je saopštila Đuriću i ljudima u njegovoj pratnji da će im biti omogućen prolaz i nastavak posjete, što su građani propratili aplauzom i skandiranjem "Marko Srbine".

Đurić je tada, prvi put poslije zaustavljanja vozila izašao iz automobila i otpozdravio građanima.

Na licu mjesta bili su i zamjenik premijera samoproglašenog Kosova Branimir Stojanović, ali i gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić.