latinica  ћирилица
22/09/2016 |  16:17 | Autor: SRNA

Na suđenju Neziroviću svjedočio vještak sudske medicine

Na suđenju pred Sudom BiH Almazu Neziroviću, bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća odbrane za zločine nad zarobljenim srpskim civilima u Derventi i Brodu, vještak sudske medicine Ljubomir Curkić rekao je da nije neposredno pregledao oštećene već da je vještačenje obavio na osnovu medicinske dokumentacije i konstatovao, uglavnom, teške povrede.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: Screenshot
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: Screenshot

On je dodao da je kod oštećenih konstatovao, uglavnom, teške povrede koje se odnose na ožiljke i prelome kostiju - ključne kosti, rebara, nagnječenje grudnog koša, prelome prstiju, prenosi Birn.

"Sve ove povrede nastale su udarcima tupim predmetom. Јedina razlika su ožiljci koje oštećeni imaju na koži, a koji su nastali, najvjerovatnije, od opekotina koje su nanesene užarenim predmetima, vjerovatno, žicom", objasnio je Curkić.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Curkić je napomenuo da su povrede kod oštećenih "teoretski mogle da nastanu i usljed pada".

Tužilaštvo je pročitalo i dva iskaza iz istrage data od svjedoka koji su u međuvremenu preminuli.

Boro i Željko Marković, koji su iskaze dali u policiji u Derventi u decembru 2003. godine, rekli su da su u logor "Rabić" dovedeni u maju 1992. godine, gdje su skoro svakodnevno bili fizički maltretirani.

Boro Marković je u iskazu napomenuo da su zatvorenike najviše tukli stražari - "Fric, Italija i Almaz Nezirović".

Željko Marković rekao je da je stražar Nezirović tjerao zatvorenike da se skidaju goli i tukao ih palicama po tijelu, rukama i prstima. "Nije nam davao ni da jedemo, ni da pijemo vode, a odvođeni smo i na kopanje rovova, kao i u živi štit", naveo je Željko Marković.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. oktobar, kada će Tužilaštvo iznijeti materijalne dokaze.

Almaz Nezirović optužen je da je 1992. godine u logorima "Rabić" i "Silos polje" na području opština Derventa, kao i u logoru u naselju Tulek opština Brod, učestvovao u mučenju i nečovječnom postupanju prema zatvorenim srpskim civilima.