latinica  ћирилица
22/09/2016 |  17:20 | Autor: TANЈUG

Nikolić: Reformisati Ustavni sud BiH, Beograd se neće miješati u referendum

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da treba razmisliti o reformi Ustavnog suda BiH, te ponovio da se Srbija neće miješati u referendum u Republici Srpskoj, kao što se ne miješa ni u druge referendume.
Tomislav Nikolić - Foto: TANЈUG
Tomislav NikolićFoto: TANЈUG

"Imate majorizaciju u Ustavnom sudu BiH i nikada neki zahtev Republike Srpske nije prošao na tom sudu zato što su tamo sudije iz Srpske u manjini", rekao je Nikolić u Ćupriji.

On je ponovio da je referendum u Republici Srpskoj stvar Srpske i postavio pitanje "ko je taj ko će reći da bolje razumije potebe, interese, ugroženost Republike Srpske, ako se održi referendum ili ne?

"Da li mogu majorizacijom ostali narodi u BiH da odrede Republici Srpskoj koji dan će da slavi? Ovaj referendum je samo nešto što se valja iza brda u očima drugih. Sam po sebi, kada će biti Dan Republike Srpske, ne zaslužuje toliko pažnje", rekao je Nikolić.

Komentarišući spekulacije da je referendum u Srpskoj opasan, zato što bi mogao da uslijedi i neki drugi, Nikolić je istakao da "onaj ko misli da zaustavlja demokratiju, tako što će zabraniti referendum, mora da se zabrine u šta se pretvorio".

Nikolić je, povodom prijetnji ratnog komandanta takozvane Armije BiH Sefera Halilovića Republici Srpskoj, rekao da su u BiH izbori, a to je vrijeme kada "jastrebovi pokazuju hrabrost retorikom protiv Srba, što se vidjelo i u Hrvatskoj".

On je naveo da je zaoštrena retorika posljedica izborne kampanje u BiH, jer uvijek su kampanje vođene na temu ko će bolje da zaštiti svoj narod od drugih u toj državi i dok to ne prevaziđu biće turbulentne situacije u doba izbora, prenijeli su beogradski mediji.

"Na svu sreću Srbija ne vodi takvu politku, niti izborne kampanje, na taj način se ne stiže na vlast. Mogu da se ugledaju na naše građane i političare...Šteta što nam neko kvari odnose, da li je sa Balkana ili pomognut sa strane", rekao je Nikolić.

On je ponovio da Srbija ne učestvuje u pogoršanju odnosa između država i da će i dalje će biti faktor mira i stabilnosti na Balkanu, te dodao da su u Srbiji svi svjesni da je rat najveća ludost, ali da treba biti oprezan da ne dođe do iznenađenja.

On je rekao da ne poznaje čovjeka koji bi volio da ratuje i istakao da u Srbiji više niko neće naći partnera za rat, nego isključivo za mir i dobre odnose.

"Međutim, sve je moguće i uvek treba razmišljati o tome da postoji neka luda glava", rekao je Nikolić, navodeći da je Srbija učinila najviše za mir i stabilnost na Balkanu.