latinica  ћирилица
22/09/2016 |  17:42 ⇒ 17:43 | Autor: SRNA

Dačić: Globalno pogoršana bezbjednosna situacija

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u Njujorku da ratovi, terorizam, radikalizacija, migracije neviđenih razmjera, te drugi novi i nadolazeći bezbjednosni izazovi dodatno pogoršavaju globalnu bezbjednosnu situaciju, u čemu ni prostor OEBS-a ne predstavlja izuzetak.
Ivica Dačić        (Foto:Sputnik/ Radoje Pantović) -
Ivica Dačić (Foto:Sputnik/ Radoje Pantović)

Dačić je na skupu "Snaga civilnog upravljanja krizama-jačanje kapaciteta OEBS-a kao organizacije na osnovu glave Osam Povelje UN", istakao da se dolazi do fundamentalnih promjena u globalnom bezbjednosnom okruženju, a da se konflikti razvijaju i postaju sve kompleksniji.

"Moramo da pronađemo najbolji način da ojačamo OEBS i prilagodimo ga novim okolnostima, kako bismo uspjeli da se nosimo sa ovim izazovima", rekao je Dačić na skupu, koji je održan na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN.

On je istakao da je jedna od ključnih lekcija naučenih tokom krize u i oko Ukrajine da se mora ojačati kapacitet OEBS-a za prevenciju konflikata i reagovanje na njih.

"Treba da iskoristimo ovaj trenutak da dodatno razvijamo strategije i instrumente kojima OEBS raspolaže među svojim mehanizmima u vezi sa konfliktnim ciklusom", rekao je Dačić, navodeći da je iskustvo u Ukrajini pokazalo vrijednost civilne misije u upravljanju krizama.

Ipak, dodao je on, specifičnost savremenih sukoba zahtijeva prilagođavanje i dodatnu fleksibilnost u đelovanju OEBS-a.

"Treba da budemo otvoreni i spremni za razmatranje novih ideja, uzimajući u obzir da je prije samo nekoliko godina upotreba modernih tehnologija - poput bespilotnih letjelica i satelitskih snimaka - bila nezamisliva", rekao je Dačić.

On je istakao da u iznalaženju novih načina i sredstava za pružanje odgovora na krize ne treba izgubiti iz vida još jednu jedinstvenu karakteristiku OEBS-a, a to je konsenzus.

"Kako bi se postigao konsenzus, moramo zajedno da učestvujemo u diskusijama, razmjenjujemo argumente i nalazimo načine za prevazilaženje razlika. Kada je riječ o političkoj volji i konsenzusu, očigledno je da moramo da pronađemo način za priznavanje međunarodno pravnog subjektiviteta, privilegija i imuniteta OEBS-a", naveo je Dačić.

On je dodao da čvrsto vjeruje da napori koje OEBS ulaže u jačanje civilnog upravljanja krizama treba da budu blisko povezani s naporima UN i drugih međunarodnih i regionalnih organizacija.