latinica  ћирилица
22/09/2016 |  18:55 ⇒ 19:16 | Autor: SRNA

Engelgard: Dodik je čovjek od riječi i Moskva ga dosljedno podržava

Moskva doživljava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kao pouzdanog partnera, koji je čovjek od riječi, i dosljedno ga podržava, rekao je viši naučni saradnik Instituta za slovenske studije Ruske akademije nauka Georgij Engelgard.

"Za Moskvu je veoma važno da li se može vjerovati političkom partneru, da li postoji mogućnost da će on zabiti nož u leđa. U tom smislu, Dodik uživa povjerenje. Kao što vidimo, nakon što je odustao od prozapadne retorike, Dodik se stalno nalazi pod pritiskom. Moskva ga dosljedno podržava", rekao je Engelgard za "Sputnjik".

Engelgard je naglasio da Rusija ima dobru ekonomsku saradnju sa Republikom Srpskom i da je zainteresovana da taj entitet očuva svoj status i uticaj u BiH, jer se na taj način sprečavaju nepoželjni procesi, na primjer, stupanje BiH u NATO.

"U trenutnim političkim uslovima Rusija se optužuje za sve i svašta, ali činjenica je da u posljednjoj deceniji Moskva ima dobru i višestranu saradnju sa Dodikom, koji je personifikacija saradnje Rusije i Republike Srpske", naveo je on.

Govoreći o referendumu u Republici Srpskoj, Engelgard je istakao da na njemu neće biti donesena neka sudbonosna odluka, ali da Sarajevo i njegovi saveznici namjerno preuveličavaju značaj referenduma.

"Kao prvo, oni bi željeli da Dodik izgubi obraz, to jest da popusti kada je riječ o velikom političkom pitanju. To je u skladu sa strategijom postepenog gašenja Republike Srpske, to jest o uskraćivanju njenih Ustavom zagarantovanih prava i njenog statusa", rekao je on.

Osim toga, dodao je ruski analitičar, Sarajevo bi jako željelo da skloni Dodika sa političke scene, a za to je potreban težak politički poraz i smanjenje Dodikovog uticaja u Republici Srpskoj.

Engelgard ističe da, takođe, Bakir Izetbegović pokušava da skrene pažnju lokalnog stanovništva sa velike krize u kojoj se BiH nalazi posljednjih godina i da Izetbegović smatra da je bolje da stanovništvo razmišlja "o borbi protiv zakletog neprijatelja", nego da gleda u svoje prazne novčanike.

On je rekao da Dodik ne namjerava da popusti po pitanju referenduma, uprkos stavu visokog predstavnika i vlasti i Sarajevu, te dodao da ne vjeruje da će doći do odustajanja od referenduma.

"Posebno ako uzmemo u obzir da čak ni mišljenje zvaničnog Beograda nije uticalo na Dodika, koji nije htio da žrtvuje interese Republike Srpske", rekao je Engelgard.

Što se tiče posljedica, on podsjeća da je visoki predstavnik Valentin Incko već rekao da nema potrebe za bonskim ovlašćenjima, što znači da "diže ruke od Dodika", odnosno barem neće koristiti svoje punomoći da smijeni predsjednika Rrpublike Srpske.

"Ali sve to ne vodi ka smirivanju tenzija, jer je međunarodna zajednica već uradila sve kako bi situacija u BiH postala napeta", rekao je Engelgard, navodeći da neke usijane glave već prijete da će uništiti Republiku Srpsku.

Komentarišući prijetnje ratom Repubulici Srpskoj ako se održi referendum koje je uputio ratni general /takozvane Armije BiH/ Sefer Halilović, Engelgard je istakao da referendumsko pitanje ni na koji način ne ugrožava temelje BiH, niti sadrži poziv na otcjepljenje, ni poziv da se otkaže poslušnost institucijama BiH.

"Smatram da je cijelu priču pokrenuo Bakir Izetbegović, koji se obratio Ustavnom sudu, nakon čega je Dan Republike Srpske proglašen neustavnim", naveo je on.

Engelgard je rekao da taj dan koji Srpska obilježava posljednjih 20 godina, svakako nije najveći problem u odnosima Sarajeva i Banjaluke, ali da su Bošnjaci iskoristili taj simbolički datum da napakoste srpskim oponentima, dok je odluka o referendumu odgovor na takvo ponašanje.