latinica  ћирилица
23/09/2016 |  09:57 ⇒ 10:50 | Autor: SRNA

"Referendum demokratska tekovina i pravo svakog naroda da iskaže svoju volju"

Udruženje rezervnih vojnih starješina bivše Republike Srpske Krajine u Republici Srpskoj poziva sve građane iz RSK koji su trajno riješili status u Srpskoj da izađu na referendum i glasaju da se 9. januar i dalje slavi kao Dan Republike.
Srpska te treba - Foto: RTRS
Srpska te trebaFoto: RTRS

"Krajišnici izađite na referendum i iskažite svoju volju, jer je to vaše pravo, ali i obaveza prema budućim naraštajima", navodi se u saopštenju.

Iz ovog udruženja ističu da su zgroženi stalnim napadima Bošnjaka i dijela međunarodne zajednice da je referendum o Danu Republike rastakanje BiH i prijetnja po opstanak zemlje, što nije tačno.

"Pravo srpskog naroda je da značajne datume iz svoje bogate istorije obilježava dostojanstveno, što nikada i nijednom drugom narodu nije osporavao. Referendum je demokratska tekovina i pravo svakog naroda da iskaže svoju volju", ističe se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Udruženja Zoran Brkić.

Profesor ustavnog prava Milan Blagojević upozorio je da će, poslije odluke Ustavnog suda BiH da je 9. januar neustavan, naredni korak biti ukidanje naziva Republika Srpska.

"Bez odgovora Republike Srpske u vidu predstojećeg referenduma, Republici Srpskoj bi u BiH prijetio brz nestanak", rekao je Blagojević.

On podsjeća da je Ustavni sud BiH u novembru 2015. godine preglasavanjem donio odluku da Dan Republike Srpske ne može biti 9. januar, ističući da je ovom odlukom za koju su glasali dvoje sudija Bošnjaka i troje stranih sudija, suđeno istoriji, a ne pravnoj normi.

Blagojević je za "Euroblic" rekao da je u Zakonu o praznicima Republike Srpske propisano da je 9. januar Dan Republike i naglasio da u toj odredbi nema ništa suprotno Ustavu BiH.