latinica  ћирилица
23/09/2016 |  11:05 ⇒ 12:43 | Autor: RTRS

Gacko: Počeli "Ćorovićevi susreti istoričara" (VIDEO)

Svečanom akademijom i dodjelom nagrade za naučna dostignuća u oblasti istoriografije, u Gacku su sinoć počeli osamnaesti "Ćorovićevi susreti istoričara". Danas počinje i međunarodni naučni skup, kome prisustvuje više od pedeset istoričara.
Gacko: Ćorovićevi susreti - Foto: RTRS
Gacko: Ćorovićevi susretiFoto: RTRS

Posebna vrijednost susreta u Gacku, jedinstvenog okupljanja istoričara na srpskom govornom području, jeste to što jednom godišnje naučni radnici prezentuju teme aktuelne za srpsku istoriju.

Sve prate zbornici naučnih radova, i kao takvi, ostaju za buduće generacije. Tema ovogodišnjeg naučnog skupa je "Pisci srpske istorije". Ko je sve pisao o Srbima kroz istoriju, i na koji način, nametnulo je aktuelno vrijeme.

Radimir Vučković, predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" rekao je da su profesori i ljudi od struke i nauke predložili da se govori o piscima srpske istorije, posebno na početku 21.vijeka, ali i ranije.

Žiri za dodjelu nagrade "Vladimir Ćorović", ove godine odlučio je da za oblast istorije, priznanje ode u ruke akademika Vasilija Krestića. Nije mogao da prisustvuje dodjeli, ali se pisanim putem obratio istoričarima. Nagradu će, naknadno, uručiti predstavnici Udruženja Gačana u Beogradu.

Draga Mastilović, predsjednica Žirija "Ćorovićeve nagrade" naglasila je da je jedna od najvećih pojava u srpskoj istoriji i kulturi 20. vijeka, nagrada za životno djelo.

Istovremeno, u Bileći počinju susreti pisaca, a manifestaciju u Gacku i Bileći, pod zajedničkim nazivom "Ćorovićevi susreti", organizuju odbori Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta", uz podršku lokalnih zajednica i republičkih institucija.