latinica  ћирилица
23/09/2016 |  11:38 ⇒ 19:38 | Autor: RTRS

Prijedor: Otvorena izložba "Prvo međunarodno bijenale radova na papiru" (VIDEO)

Izložba "Prvo međunarodno bijenale radova na papiru Prijedor 2016'' otvorena je u prijedorskom Muzeju Kozare. Јedino međunarodno bijenale u Republici Srpskoj okupilo je 92 autora iz 19 zemalja, koji su se predstavili sa 140 radova. Izabranim autorima dodijeljene su diplome, pohvale i nagrade.
Prijedor: Međunarodno bijenale - Foto: RTRS
Prijedor: Međunarodno bijenaleFoto: RTRS

Nagrade za najbolje radove pripale su Gabrijelu Belžonu iz Belgije, Žarku Vrezecu iz Slovenije i Prijedorčaninu Predragu Marjanoviću.

Akademski slikar Predrag Marjanović rekao je da mu nagrada kao Prijedorčaninu mnogo znači, ali da mu podjednako znači meditornost žirija.

Slikarstvo, crteži i grafike te fotografija, primijenjena umjetnost i intermedija, izložbene su kategorije radova koje je ocijenjivao međunarodni žiri u sastavu: Јanko Orač, akademski slikar i Aleksandar Besin, muzejski savjetnik iz Slovenije te Prijedorčanin Radovan Kragulj sa adresom u Velikoj Britaniji.

Akademski slikar Radovan Kragulj istakao je da skoro polovina radova koji su konkurisali za bijenale, nisu došli u obzir, što je, kako kaže, potpuno normalno.

Na ovogodišnji bijenale se prijavilo 166 autora iz 21 države, a žiri je odabrao 140 radova od 92 autora.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić naglašava da ga najviše raduje činjenica da su autori poklonili veliki broj radova Muzeju Kozare, te da će njihova likovna zbirka biti bogatija za 108 vrhunskih radova.

Načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti Garada Prijedora Ljiljana Babić rekla je da želi da manifestacija opravda svoje postojanje, posebno što imaju likovnu koloniju "Sreten Stojanović", koja je iza sebe ostavila veliki broj vrlo kvalitetnih djela i kroz koju su prošli vrhunski likovni umjetnici.

Dodijeljene su pohvale i diplome za Aleksandra Kostića iz Srbije i Olivera Šipku iz BiH, a radovi će biti izloženi u Muzeju Kozare i "Galeriji 96" do 26. oktobra.