latinica  ћирилица
23/09/2016 |  13:31 ⇒ 13:48 | Autor: SRNA

Šamac: Otvorena obnovljena fiskulturna sala u OŠ "Šamac"

U Osnovnoj školi "Šamac" danas je svečano otvorena obnovljena i dograđena fiskulturna sala koja je oštećena u poplavama 2014. godine, a ukupna vrijednost projekta veća je od 330.000 KM.
Šamac: Otvorena obnovljena fiskulturna sala u OŠ "Šamac" - Foto: SRNA
Šamac: Otvorena obnovljena fiskulturna sala u OŠ "Šamac"Foto: SRNA

Svečanu vrpcu presjekli su načelnik opštine Šamac Savo Minić i zamjenik ambasadora Јapana u BiH Kazumas Mijazaki.

Minić je zahvalio svima na pomoći i istakao da je osnovna škola sada u cijelosti rekonstruisana u skladu sa svim standardima koje danas zahtijeva osnovno obrazovanje.

On je istakao da je fiskulturna sala, zajedno sa ogradom oko škole, kruna saradnje i pomoći koju je opština imala od svih međunarodnih organizacija.

"Ovo je tripartitni projekat koji je najviše pomogla Vlada Јapana sa 156.000 KM, Fond solidarnosti Republike Srpske sa 80.000 KM, dok je opština Šamac putem kredita Svjetske banke zajedno sa Vladom Srpske obezbijedila oko 100.000 KM", precizirao je Minić.

Prema njegovim riječima, fiskulturna sala neće služiti samo za nastavu fizičkog vaspitanja, nego ispunjava i kriterijume da u njoj budu održavana različita sportska takmičenja.

Mijazaki je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje otvaranju fiskulturne sale i završetku projekta koji će omogućiti učenicima da se bave sportom u zdravim okolnostima.

"Unapređenje osnovnog obrazovanja u BiH predstavlja jednu od prioritetnih oblasti kojima Vlada Јapana pridaje veliki značaj. Stoga je Vlada Јapana od 1996. godine donirala više od 47 miliona KM za izgradnju, obnovu i opremanje oko 80 škola širom BiH", kaže on.

Direktor OŠ "Šamac" Slobodan Čeliković rekao je da će sportsku salu koristiti 430 učenika od prvog do devetog razreda i zahvalio vladama Јapana i Republike Srpske, opštini Šamac i svima koji su na bilo koji način doprinijeli da škola i sala danas izgledaju ovako.

Fiskulturna sala, površine 320 metara kvadratnih, tri puta je veća nego prethodna.