latinica  ћирилица
23/09/2016 |  14:21 ⇒ 19:38 | Autor: SRNA

Komić: Teslu i danas treba pomno izučavati i tumačiti

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Јasmin Komić otvorio je danas u Banjaluci izložbu "Knjige iz Tesline lične biblioteke", istakavši da i poslije 160 godine od njegovog rođenja Teslu treba pomno izučavati i tumačiti.
Izložba "Knjige iz Tesline lične biblioteke" - Foto: SRNA
Izložba "Knjige iz Tesline lične biblioteke"Foto: SRNA

Komić je rekao da je ova izložba prilika ljudima da zavire u svijet koji je oblikovao Teslu i koji je veliki srpski naučnik nepovratno transformisao sa više od 800 pronalazaka i patenata iz raznih oblasti.

"Možda će nam ova izložba knjiga pomoći da bolje razumijemo kako je mladić sa četiri centa i pismom preporuke ispred Edisonove kancelarije u Njujorku 1884. godine uspio promijeniti svijet", naglasio je Komić prilikom otvaranja izložbe u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

Direktor ove ustanove kulture Ljiljana Petrović Zečić istakla je značaj ove izložbe u institucionalnom povezivanju Narodne i univerzitetske biblioteke Srpske i Muzeja "Nikola Tesla" iz Beograda, iz kojeg su ovi eksponati stigli.

"Osim toga, 160 godina od rođenja velikog i neprevaziđenog naučnika zaista je dobar povod da se zapitamo koliko se bavimo Teslom i koliko znamo o njemu, te da li smo izrazili dovoljno poštovanja prema njegovom radu i djelu", rekla je Zečićeva novinarima.

Navodeći da u Banjaluci ima nekoliko obilježja koja nose Teslino ime, Zečićeva je istakla da toga treba da bude više.

"Mnogi ne znaju da, osim što je bio naučnik, istraživač, mislilac, Tesla je bio i umjetnik, jer je pisao poeziju, ali nikada nije objavio nijednu svoju knjigu", navela je Zečićeva.

Ona je dodala da posjetioci ove izložbe imaju priliku vidjeti knjige iz Tesline lične biblioteke iz različitih oblasti, koje je on neprocjenjivo volio.

Direktor Muzeja "Nikola Tesla" iz Beograda Branimir Јovanović rekao je da je ova izložba samo dio Tesline zaostavštine i blaga koje Muzej čuva.

"Imamo više od 160.000 originalnih dokumenata, oko 50.000 novinskih isečaka, te hiljade knjiga i časopisa, kao i njegovih ličnih predmeta, koje čuvamo u Muzeju", rekao je Јovanović.

On je izrazio nadu da će posjetioci izložbe uživati u svemu što je Tesla koristio kao resurs za svoja istraživanja i razmišljanja.