latinica  ћирилица
23/09/2016 |  16:08 ⇒ 17:50 | Autor: RTRS

Dogovorena sredstva za zapošljavanje invalida (VIDEO)

U Prijedoru je održan sastanak Upravnog odbora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske.
Mladen Pauković - Foto: RTRS
Mladen PaukovićFoto: RTRS

Dogovoreno je izdvajanje više od pola miliona maraka, namijenjenih zapošljavanju, samozapošaljavanju, održivosti zaposlenosti lica sa invaliditetom, kao i za ekonomsku podršku organizacijama invalida.

Prijedorčanin Mladen Pauković (26), lice s invaliditetom, po struci je diplomirani informatičar. Posredstvom republičkog fonda dobio je prvi posao, u kompjuterskoj igraonici. On kaže da je zaposlenje dobio prije mjesec i po dana, i ističe, da je tako ostvarena jedan od njegovih najvećih želja.

Zbog dobrih rezultata rada, Upravni odbor Fonda donio je odluku da se uz pomoć Vlade i ove ustanove izdvoje 552.500 maraka za zapošljavanje lica sa invaliditetom.

Ranko Vučković, direktor Fonda, kaže da posredstvom ovog programa namjeravaju da zaposle 23 invalida, a samozapošljavanjem četiri. Takođe, biće omogućena održivost zaposlenosti 58 invalida, te biti dodijeljen 101 paket invalidskim organizacijama.

Najviše novca biće dodijeljeno Boračkoj organizaciji i Savezu ratnih vojnih invalida. U Vladi Srpske kažu da je Fond od osnivanja do danas pokazao izuzetne rezultate.

Mira Vasić, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite za rad i zapošljavanje, rekla je da će Upravni odbor  uputiti poseban zahtjev Vladi da se pokuša revidiranje zakona o izmjenama i dopunama zakona o profesionalnoj rehabilitaciji ili da se izdvoje veća sredstva za Fond kako bi on nastavio da realizuje planirano.

Od početka ove godine do danas posredstvom Fonda zaposleno je 16 lica s invaliditetom, a od njegovog osnivanja oko 2.000  lica.