latinica  ћирилица
23/09/2016 |  16:57 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

Ćorovićevi susreti pisaca i istoričara (VIDEO)

U Bileći i Gacku počeli su 18. Ćorovićevi sureti pisaca i istoričara. Značajna manifestacije i ove godine je okupila eminetne književnike, lingviste i istoričare.
Ćorovićevi susreti - Foto: RTRS
Ćorovićevi susretiFoto: RTRS

Priznanje "Vladimir Ćorović" koje se dodjeljuje za naučni rad u oblasti istoriografije, ove godine pripalo je akademiku Vasiliju Krestiću za životno djelo. Književna nagarda "Svezotar Ćorović" biće uručena večeras u Bileći književniku Radovanu Belom Markoviću, za roman "Putnikova ciglana".

U Gacku istoričari raspravljaju o temi - Pisci srpske istorije, dok je tema bilećkog okruglog stola književno djelo Radoslava Bratića.

Desetak radova prozaista, esejista i kritičara biće predstavljeno u dvodnevnim raspravama o književnom djelu Radoslava Bratića. Sa posebnom odgovornošću i emocijama književnici su govorili o svom prijatelju, utemeljivaču Ćorovićevih susreta, koji je preminuo prošle godine.

Književnik Јovan Delić rekao je da će biti dato kvalitetno naučno i književno svjetlo za Bratićeva djela, jer je književnu zajednicu, kako ističe, zadužio svojim radom.

Gajo Parežanin, predsjednik SPKD Prosvjeta, odbora u Bileći, podsjetio je da je Bratić još za svog života napisao ko bi trebao da govori o njegovim djelima, pa su, kako navodi, zbog toga imali još veću odgvornost.

Prestižno književno priznanje "Svetozar Ćorović" dodijeljeno je piscu Radovanu Belom Markoviću. Upisati se u plejadu dobitnika nagrade najznačajnijih srpskih savremenih prozaista za Markovića je posebna čast.

Marković ističe, da je počastvovan što je među velikanima koji su gradili srpski jezik i književnost, poput Šantića, Dučića, Ćoroviće, a velika je čast stati u red i sa Kaporom, Bratićem, Isakovićem...

U Gacku istoričari raspravljaju o piscima srpske istorije, a sinoć je na svečanoj akademiji dodijeljena nagrada "Vladimir Ćorović" istoričaru Vasiliju Krestiću. U sklopu susreta biće održano književno veče u Bileći, kao i promocije Zbornika i Nove zore, časopisa za književnost i kulturu, u Bileći i Gacku.