latinica  ћирилица
23/09/2016 |  18:28 ⇒ 18:33 | Autor: SRNA

Međed: U Bileći skladište opreme protiv požara

U Bileći će biti oformljeno skladište u kome će biti smještena oprema za zaštitu od požara i drugih elementarnih nepogoda, a koju će po potrebi moći da koriste sve lokalne zajednice istočne Hercegovine, rekao je danas u Bileći vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite /RUCZ/ Mile Međed.
Bileća - Foto: RTRS
BilećaFoto: RTRS

Skladište će biti u jednom dijelu kasarne "Bilećki borci" u kome će biti smještena spasilačka i druga oprema RUCZ, ali i ona koja se donira, te će u svakom trenutku biti na raspolaganju građanima Hercegovine u slučaju potrebe.

Međed je rekao da će u svim regijama u Republici Srpskoj biti pronađen adekvatan prostor za skladištenje materijala Civilne zaštite, koji će mnogo doprinijeti bržem reagovanju i zaštiti.

"U kontaktu smo sa Ministarstvom odbrane BiH i nadam se da ćemo već iduće sedmice potpisati sporazum o privremenom korištenju određenog dijela kasarne u Bileći, čime ćemo poboljšati sistem spasavanja i zaštite", rekao je Međed nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republiike Srpske i rukovodiocima službi Civilne zaštite i vatrogasnih jedinica sa područja Hercegovine.

Radi bolje zaštite od požara i brzog reagovanja, predstavnici RUCZ su sa predstavnicima vatrogasne jedinice Bileća potpisali i Sporazum o obuci jednog broja deminera koji će se u određenom trenutku staviti na raspolaganje profesionalnim vatrogasnim jedinicama.

Komandir vatrogasne jedinice Bileća Radomir Radmilović pojasnio je da je riječ o obuci deset pripadnika Civilne zaštite - deminera koji nemaju završen ispit za gašenje požara na otvorenom.

"Svjedoci smo da u ljetnim mjesecima požari gutaju hektare šume na području Hercegovine i vrlo često prijete i stambenim objektima, tako da će nam mnogo značiti i skladište, ali i obuka vatrogasaca", istakao je Radmilović.